Figueres renovarà els Reis d'Orient després d'anys interpretats per les mateixes cares, però la principal novetat serà que Baltasar deixarà de ser una persona pintada. El rei negre serà encarnat per una persona de color i d'aquesta manera es tancarà l'eterna polèmica.

L'Ajuntament ha deixat en mans de les companyies de teatre de la ciutat la tria dels Reis d'Orient, i el que ja és definitiu és que es deixarà d'utilitzar pintura per caracteritzar el rei Baltasar.

Així ho va comunicar l'alcalde de Figueres, Jordi Masquef, a través de les xarxes socials: «Els Reis d'Orient ens comuniquen que aquest any arribaran 'renovats'... i sense betum». També ha agraït la tasca dels «reis emèrits», que després d'anys, ja no encarnaran a Ses Majestats.

Des de l'oposició, la CUP ja va reclamar l'any passat que la cavalcada de Reis reflectís la diversitat cultural de la ciutat i que es deixés de pintar el rei negre. La polèmica no és exclusiva de la capital alt-empordanesa, ja que a Girona el regidor cupaire Lluc Salellas va engegar una recollida de signatures precisament per demanar a l'Ajuntament que el rei Baltasar fos una persona negra.

La resta de l'elenc de Ses Majestats d'Orient també patirà canvis i Figueres estrenarà també un nou rei Melcior i Gaspar. L'Ajuntament ja ha obert el període d'inscripcions per fer de figurant a la Cavalcada de Reis del proper 5 de gener. Se n'encarrega la companyia Tequatre i la preinscripció està oberta fins el proper 7 de desembre.