Urbanisme ha demanat a l'Ajuntament de Cadaqués l'expedient administratiu del polèmic projecte d'urbanització de Sa Guarda. Segons l'alcalde, Josep Lloret, divendres al migdia van rebre un requeriment en què se'ls demanava la documentació, però «en cap cas es deia que s'aturessin les obres».

Lloret diu que ja els l'han fet arribar i que, ara per ara, no està previst paralitzar els treballs. L'advocat de SOS Costa Brava, Eduard de Ribot, assegura, però, que li consta que en el requeriment la Generalitat recorda al consistori que hi ha una «denúncia per irregularitats de nul·litat de ple dret» interposada per l'entitat ecologista i li recomana «adoptar les mesures que consideri oportunes» si determina que «algunes de les al·legacions presentades poden ser causa de nul·litat».

De fet, la plataforma ja va demanar a l'Ajuntament i a Urbanisme a principis de febrer que revisessin d'ofici el projecte i el pla parcial i que incoessin l'expedient per poder aturar les obres.

Els ecologistes defensen que la llicència que tenen des del 2013 és nul·la de ple dret perquè, entre d'altres coses, no compleixen la llei d'Urbanisme que no permet construir en pendents superiors al 20%.

El promotors del projecte van assegurar la setmana passada que havien reduït a la meitat els habitatges projectats per minimitzar l'impacte ambiental, i han passat dels 104 previstos inicialment als 43. A més, van dir que s'ha passat de comptar amb 15.000 metres quadrats de zones verdes a més de 50.000, s'han reduït els 30.000 metres quadrats de sostre inicials a 19.000 i s'ha reorganitzat tot el sector per protegir 15 quilòmetres de murs de pedra seca (fent discórrer els camins seguint aquestes construccions antigues).

Els promotors tenen permisos per urbanitzar la zona des del 2013, però no tenen llicència per edificar-hi, ja que és un dels espais afectats per la moratòria de la Generalitat, deixant en suspens les peticions de noves llicències i les que estan en tràmit.

Per contra, però, els opositors continuen mobilitzats. Aquest dilluns s'han concentrat a la zona de sa Guarda per evitar que les màquines hi puguin treballar.

Ja ho van fer divendres i aquest dissabte van organitzar una concentració de rebuig al projecte que va reunir un centenar de persones. Rebutgen en total la construcció de 400 cases en altres zones com Sant Baldiri, Es Llançe o Caials.