L'hospital de Figueres posarà en marxa en els pròxims mesos un nou model d'atenció oftalmològica per apropar l'assistència dels pacients del territori i que inclou el disseny i l'aplicació d'un autotest de visió en línia. Aquestes mesures pretenen reduir la llista d'espera per a una primera visita amb l'oftalmòleg i disminuir les derivacions des dels ambulatoris cap a l'hospital figuerenc, a més d'apoderar els usuaris i evitar-los desplaçaments.

I és que l'oftalmologia és l'especialitat que més derivacions acumula de l'atenció primària cap a l'hospital de Figueres, amb un 17% del total. D'aquestes, el 40% són per alteracions de l'agudesa visual i, en aquests casos, és l'optometrista qui fa la valoració inicial.

A partir d'aquestes xifres, enguany la Fundació Salut Empordà ha començat a treballar en el nou model assistencial integrat d'oftalmologia territorial i, també, en la tecnologia per a dur-lo a terme.

El projecte té un cost de 971.981 euros i compta amb un ajut de 423.400 euros del Feder en la categoria de compra pública d'innovació en salut, un nou programa amb què el Servei Català de la Salut (CatSalut) finançarà divuit projectes d'innovació arreu de Catalunya amb 30 milions d'euros. La Fundació Salut Empordà, que gestiona l'hospital de Figueres, és l'únic centre hospitalari comarcal de nivell III de Catalunya inclòs en aquesta línia d'ajuts.

Fins ara, aquest projecte s'ha desenvolupat de manera pilot a l'Àrea Bàsica de Salut (ABS) de l'Escala amb la incorporació d'una consulta d'optometria, i s'ha d'anar estenent a dos equips d'atenció primària més de l'Alt Empordà.

La Fundació Salut Empordà preveu un període d'execució de cinc anys, de manera que a principi del 2023 es puguin obtenir les primeres valoracions de l'aplicació d'aquest model assistencial i de l'ús de l'autotest de visió en línia, que permetrà analitzar factors com l'estat d'agudesa visual i refractiva, entre d'altres. De l'experiència se'n pot derivar tant la patent tecnològica com futurs canvis en el model d'assistència oftalmològica, assenyalen des de Salut Empordà.

Aquest projecte introdueix l'ús de la telemedicina entre l'equip d'atenció primària i l'atenció especialitzada de l'hospital de Figueres, de manera que hi ha connectivitat informàtica i comunicació fluida entre tots els nivells de l'assistència: oftalmòleg, optometrista i metge d'atenció primària. La intenció és que totes les parts tinguin accés a la informació i els registres oftalmològics dels pacients i es pugui garantir la continuïtat assistencial. Tots els nivells treballen amb els mateixos criteris de derivacions, guies i protocols de les patologies i sota la supervisió de l'oftalmòleg.

Aquest nou model permetrà que el pacient pugui fer al mateix domicili el seguiment de la seva qualitat visual a partir de l'autotest. Els resultats d'aquesta prova quedaran recollits al sistema, i el Servei d'Oftalmologia i el metge de primària tindran accés a la història clínica oftalmològica del pacient per emprendre les accions que siguin necessàries.