Un operatiu d'Agents Rurals, Mossos d'Esquadra i inspectors de Pesca ha permès atrapar un grup de pescadors furtius que havien extret il·legalment tres sacs de corall vermell al Cap de Creus. Alguns dels denunciats tenien llicència per treballar a les zones que no estan incloses a la moratòria de pesca de corall vermell aprovada per la Generalitat. L'operatiu va consistir en diversos dies de control i vigilància de la zona, protegida i on no es podia agafar l'espècie, amb efectius tant terrestres, com aquàtics i aeris. Als infractors, els van interceptar en una cala on havien aparcat els seus vehicles, tres d'ells duien equips d'immersió però no duien cap captura. Tot i això, els investigadors sospitaven que podien haver amagat el corall.

Finalment, a última hora de la tarda de dimecres van trobar tres sacs que els furtius havien amagat a uns cinc metres de fondària i que contenien unes 150 colònies de corall, amb un pes tota d'1,86 quilos.

L'acció ha permès comissar els tres sacs extrets il·legalment dins la zona del cap de Creus per un grup de corallers.

L'actuació de vigilància i inspecció va tenir lloc al Parc Natural de Cap de Creus, espai amb un Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge com a instrument per a la delimitació definitiva dels espais inclosos en el Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN) i va ser declarat zona especialment protegida d'importància per a la Mediterrània (ZEPIM).

L'operació ha estat formada per inspectors de la Direcció General de Pesca i Afers Marítims a la demarcació de Girona, el Cos d'Agents Rurals i el Cos de Mossos d'Esquadra mitjançant la Unitat Regional de Medi ambient de Girona, la Unitat de Mitjans Aeris i la Unitat Aquàtica, que van cobrir tots els torns possibles durant diverses jornades de vigilància.

L'administració catalana destaca la complexitat de les actuacions de control i inspecció d'aquesta activitat a Catalunya, ja que l'existència de corallers autoritzats al litoral català fa que s'hagi de cobrir extenses zones terrestres i marítimes del territori de forma quasi simultània per verificar que el corall s'ha extret de la zona vedada.

El Departament d'Agricultura va establir l'any 2017 una moratòria a l'extracció de corall fins a finals de l'any 2027 a les aigües interiors de la zona situada entre el cap de Begur i la frontera amb França, seguint la principal recomanació de declarar una moratòria de la pesca en tota la costa catalana de 20 anys renovables, de l'informe de 14 experts de 5 institucions científiques de reconegut prestigi recollides en l'informe científic sobre l'estat del corall vermell (Corallium rubrum) al litoral de Catalunya per tal de garantir la perennitat de les poblacions de corall vermell i les activitats de pesca en el futur.

El Departament d'Agricultura insisteix que perquè la protecció d'aquesta espècie, i de l'hàbitat d'interès pesquer al qual dona nom i constitueix una part estructural fonamental, sigui eficaç cal que la protecció no es limiti a les aigües interiors competència de la Generalitat, sinó que s'estengui també a les aigües exteriors adjacents.

Per això, lamenten un cop més que el Ministeri d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, fent una interpretació molt restrictiva de la normativa, atorgués 12 llicències per pescar en les aigües exteriors de Catalunya situades del cap de Begur a Arenys de Mar per al 2018 i 2019.

L'extracció de corall és una activitat que es realitza al mar i a molta profunditat, fet que en dificulta molt el control i la vigilància, tant per dur a terme el seguiment i control in situ com, i un cop extret del medi i és interceptat, ja sigui per mar o a terra, és molt difícil poder determinar el seu origen. Per això, i perquè alguns tenen llicència per a les aigües on no hi ha la moratòria aprovada, un cop a l'exterior sol ser complicat acreditar el lloc d'extracció i per tant no es pot acreditar la infracció.