L'entitat Iaeden ha detectat 96 atropellaments d'animals en nomes sis mesos, la majoria a Castelló d'Empúries. Aquesta és una de les dades recopilades en el balanç del projecte Participa de la Biodiversitat de l'Empordà, en el qual han col·laborat més de 800 persones.

Per portar a terme la iniciativa van demanar col·laboració ciutadana amb la campanya "Has observat algun atropellament d'animal a al comarca?" i sol·licitant que els enviessin les dades. Durant sis mesos s'han anat entrant les dades i demanen que es continuï fent.

Des del gener fins al juny això ha permès detectar els punts on s'han produït atropellaments.

La majorai dels accidents s'han produït a Castelló d'Empúriess. 26 animals han estat atropellats a les carreteres locals que discorren pel Parc Natural dels Aiguamolls.

Justament, la mateixa entitat va criticar fa uns mesos l'ampliació d'una carretera entre Castelló, Palau i la carretera C-260 que creua el parc natural i que consideraven innecessària.

La carretera dels tres ponts que passa per una reserva integral, la de Sant Pere Pescador a Castelló o la de Roses a Figueres.

També s'han detectat cinc punts més amb una alta sinistralitat: Figueres, Peralada, Roses, Torroella de Fluvià i Vila-sacra.

Segons la informació facilitada per l'entitat, les espècies més afectades han estat l'eriçó comú amb 17 exemplars atropellats, seguida pel senglar (8) i el teixó (amb 6 exemplars).

Des de l'entitat manifesten que les conclusions són que les dades demostren que les infraestructures viàries de la comarca tenen un impacte molt negatiu sobre la fauna. En aquest sentit, admeten que les dades s'ha obtingut a través de la informació facilitada per voluntaris per la qual cosa, diuen, "han de representar una minsa part dels atropellaments reals diaris".

L'entitat demana que continuïn informant dels atropellaments que "és una informació d'alta vàlua per a la protecció de la natura" i servirà més endavant per fer seguiments més puntuals i amb metodologia més concreta dels punts especialmetn negres.

El projecte també ha servit per elaborar deu censos d'aus en col·laboració amb el Parc dels Aiguamolls, jornades de voluntariats i cursos, entre d'altres.