Castelló d'Empúries ha iniciat els tràmits per inscriure el festival medieval Terra de Trobadors al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. En una reunió ahir a la tarda entre la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, i l'alcalde, Salvi Güell, es va acordar iniciar la tramitació per preservar i difondre la celebració de temàtica medieval.

L'anunci de l'inici dels tràmits d'ahir coincideix amb la celebració aquesta setmana de la 29a edició de la festa medieval, que tindrà lloc del 6 al 8 de setembre i on s'espera un afluència de més de 40.000 visitants.

Amb la col·laboració de més d'una vintena d'entitats del municipi, l'esdeveniment programa enguany més de 200 activitats de diverses disciplines artístiques (teatre, música, circ o dansa, entre d'altres), així com recreacions històriques, combats de cavallers, espectacles de foc, un gran mercat medieval amb més d'un centenar de parades d'artesans i comerciants, una potent oferta gastronòmica, conferències i moltes altres propostes.

Cada any la festa gira entorn a una temàtica. En l'edició d'enguany se centra en el Mercat Medieval i en el temps del comte d'Empúries Hug V (1269-1277), que va protagonitzar episodis d'enemistat i d'enfrontament directe amb el rei Jaume I el Conqueridor, com ara el saqueig de Figueres l'any 1274. Les espectaculars recreacions històriques de l'esdeveniment -la inauguració, el Gran Sopar Medieval, la Batalla Campal al pont vell o la clausura- giraran al voltant d'aquesta època històrica.

Els inicis

El Festival Terra de Trobadors de Castelló d'Empúries és un dels primers festivals culturals d'ambientació històrica de Catalunya. Terra de Trobadors va néixer a partir dels vincles culturals amb la Catalunya Nord i les terres occitanes. Sorgeix l'any 1991 a partir d'una proposta d'un grup de músics trobadors i amb la col·laboració de la Regió Llenguadoc-Rosselló, el Departament de Cultura i la Diputació de Girona. El ressò mediàtic i la magnitud del festival l'ha convertit en un esdeveniment important en àmbit nacional.