Les obres de la segona fase del Centre de Tractament de Residus (CTR), situat a Pedret i Marzà, començarien a finals d'any, un cop resolt el finançament. Els treballs tenen un cost global de 5,4 milions d'euros i el Consell Comarcal demanarà una subvenció a l'Agència Catalana de Residus (ACR) perquè els financi.

En el ple d'avui es donarà compte de la sol·licitud de col·laboració amb l'ACR, ja aprovada en Junta de Govern el passat mes de maig. Les obres començaran amb la deixalleria comarcal i el centre administratiu, amb un cost de 3 milions d'euros.

La resta es farà progressivament. De fet, en Junta de Govern el Consell Comarcal ha suspès el contracte signat el 2 de juliol del 2018 amb l'empresa Excavaciones Ampurdán SL i guanyadora de la licitació per construir la segona fase del CTR. El motiu és el finançament. Fins que no es resolgui la signatura del nou conveni de col·laboració entre el Consell Comarcal i l'Agència Catalana de Residus que permeti disposar del finançament per l'obra, aquesta no podrà tirar endavant.

El CTR és un projecte finançat amb anterioritat per l'Agència de Residus de Catalunya, en el marc del Pla Territorial Sectorial d'Infraestructures de gestió de residus municipals de Catalunya. L'ens, però, preveu que aquest assumpte quedi resolt a finals d'any, quan preveuen que arribarà la resolució de la subvenció, la sol·licitud de la qual avui quedarà ratificada.

El projecte

El projecte de la segona fase que preveu l'execució de la deixalleria, la planta de desballestament de voluminosos i el centre administratiu es va aprovar en el ple del Consell Comarcal el juliol del 2017. S'hi inclou, a més de la deixalleria comarcal i el centre administratiu, el tancament de la façana nord, una nova premsa per a l'abocador (l'actual està arribant al final de la vida útil), el canvi de la caseta de control i magatzem de bicicletes, així com completar la passarel·la del circuit de visites.

A més, també s'inclouen les basses pluvials, elements de protecció de fauna i l'adequació dels entorns. En aquesta fase també es dotarà l'espai de mobiliari i equips i gestió informàtica, així com la redacció de projectes i direccions d'obra i accions de comunicació i educació ambiental.

El Centre de Tractament de Residus de l'Alt Empordà és un complex que estarà format per sis espais diferenciats i que permetran un «millor» tractament dels residus a la comarca. La construcció dels espais que l'integren estava prevista entre el 2016 i el 2020.

La planta de compostatge, la de fracció resta i l'ampliació de l'abocador són tres dels espais ja finalitzats. El nou Centre de Tractament de Residus de l'Alt Empordà va entrar en funcionament el 2017 amb la inauguració de les plantes de tractament de matèria orgànica i de fracció resta.