L'Alfolí de la Sal-Museu de l'Escala és candidat al reconeixement de Millor Museu Europeu 2019, un guardó que otorga l'European Museum Forum (EMF), organització capdavantera a Europa que té per objectiu donar a conèixer els nous museus europeus, sobretot els més innovadors, i que fa 40 anys que treballa en aquesta missió. Aquest és el guardó museístic més prestigiós d'Europa i ja l'han rebut altres museus com el Guggenheim de Bilbao, el Cosmocaixa de Barcelona o el Rijksmuseum d'Àmsterdam.

Aquest dimecres, l'Alfolí de la Sal-Museu de l'Escala va rebre la visita d'un dels 14 jutges encarregats de decidir quin és el millor museu de l'any. El jutge del guardó encarregat de conèixer i avaluar el museu escalenc ha estat Mikhail Gnedovsky, actual director de l'Institut de Política Cultural del Govern Local de Moscou (Rússia). El guanyador d'aquest any com a Millor Museu Europeu es donarà a conèixer el mes d'abril a Cardiff (Gal·les).

Guardonat pels museòlegs

La restauració i museïtzació de l'Alfolí de la Sal com a Museu de l'Escala ja va obtenir l'any passat el premi de l'Associació de Museòlegs de Catalunya (AMC) en l'apartat de projectes de creació o reforma integral de museus i equipaments patrimonials.

Entre les fortaleses del museu hi ha el fet que s'hagi ubicat en un dels principals edificis històrics que té el municipi (1697), Bé Cultural d'Interès Nacional i vinculat, a més, a la tradició de la salaó.

L'Alfolí de la Sal és el punt central del Museu de l'Escala, amb una planta dedicada a la història de l'Escala en sentit ampli, una altra per a exposicions temporals i activitats diverses i una altra en què hi ha l'Espai Víctor Català, on hi ha part del llegat personal de la prestigiosa escriptora escalenca.