Figueres ja pot iniciar els tràmits per licitar de zero el nou contracte del servei de neteja i recollida de residus. El ple de l'Ajuntament va aprovar ahir per unanimitat acatar la resolució del Tribunal de Contractes del Sector Públic que ha tombat l'adjudicació del servei i amb la qual el consistori ha de tornar a reprendre el procediment.

El vicealcalde, Pere Casellas (PSC), va recordar que es necessiten «almenys 800.000 euros més per tenir la ciutat neta». Aquesta xifra es preveu invertir en el lloguer de maquinària, ja que l'actual està obsoleta, i en hores extres del personal d'Ecoserveis, que seguirà assumint el servei fins que s'adjudiqui de nou. L'Ajuntament, però, té dificultats per trobar maquinària que s'ajusti a les necessitats de la ciutat. La d'Ecoserveis està «obsoleta» i el govern busca comprar-ne de segona mà de moment sense èxit, ja que el parc de maquinària de neteja de la resta d'ajuntaments també està envellit. També es reforçarà amb hores extres i més personal.

La sentència ha obligat l'Ajuntament a refer el pressupost d'aquest 2020 -que estava previst que es votés en el ple d'ahir- per incloure les despeses del servei de netja a l'espera de la nova licitació.

«El problema de la neteja de la ciutat és de fa temps», va dir l'alcaldessa, Agnès Lladó (ERC), qui va recordar que el conveni amb Ecoserveis està prorrogat des de l'octubre del 2016.

El punt que ahir es va posar a votació era un tràmit necessari per poder engegar de nou màquines i treballar en el nou contracte, que tardarà «com a mínim un any» a estar enllestit, segons va explicar Casellas.

El ple d'ahir també va aprovar l'arranjament d'un aparcament públic entre el carrer del Ter i Llobregat, darrere els Jutjats, per tal que en pugui disposar l'empresa Ametller Origen, que s'instal·larà en la nau on anteriorament hi havia hagut la botiga Gifi. El cost de l'obra l'assumirà la cadena. La sessió també va acordar crear una comissió que s'encarregarà d'actualitzar el Reglament Orgànic Municipal (ROM).