La comunitat educativa de l'escola Carme Guasch de Figueres demana que es tanqui el debat sobre la ubicació de l'escola. Consideren que ja hi ha hagut prou ocasions després de més de 15 anys en barracons i que ja és hora de tenir una escola digna. Recorden que porten tot aquest temps en barracons a la ubicació que ara han qüestionat les direccions d'una desena de centres escolars.

Consideren que reobrir el debat podria suposar perdre l'oportunitat de nou i allargar en el temps la construcció del centre.

"Prou, fins aquí hem arribat, mereixen una escola digna i sense més demora, ja!", reclamen, i mostren el total rebuig a "l’estigmatització de què la construcció de l’escola serà un problema insalvable per a l’educació de la ciutat".

Famílies i treballadors deixen clar que "durant tots aquests anys, l’escola ha intentat oferir una educació significativa i de qualitat en unes condicions d’anormalitat, i podem dir, amb orgull, que n’estem més que satisfets".

Però estan il·lusionats en poder disposar d'un centre en condicions amb "unes aules dignes, d’un gimnàs o d’una sala només per guardar material".

"El debat, ara, amb els termes que es planteja, està fora de lloc i és extemporani" conclouen.

Des de la comunitat educativa després de les darreres informacions i queixes per part d'altres centres han volgut deixar clara la seva postura. Porten anys intentant que es construeixi un centre i amb diferents propostes que no han tirat endavant.

Entenen que "hi ha una evident problemàtica socioeducativa a la ciutat de Figueres que emana de circumstàncies que van més enllà de la vessant, simplement, educativa".

Però recorden que "portem massa anys en una situació de precarietat (15 anys d’escola amb barracons reutilitzats que daten del 1996)"

"Vam estar i hem estat oberts a escoltar propostes d’ubicació, i sembla ser que, seguint un criteri estrictament tècnic, l’únic lloc amb capacitat per construir-hi una escola, és el mateix on ens ubiquem actualment", diu i afegeixen que "evidentment, després de tants anys al mateix lloc, ho veiem amb bons ulls, ja que l’escola està consolidada en el lloc on es troba i ningú, fins ara, hi havia parat esment" i creuen que no seria comprensible desplaçar-la a llarga distància del lloc actual.

Descartada l'antiga presó

Durant més d'una dècada s'ha debatut el tema. L'Ajuntament de Figueres i la Generalitat van acordar ubicar-la a l'antiga presó. Finalment es va descartar pel cost i per la viabilitat.

El 5 d'octubre de 2020 recorden que tots els partits del consitori "van aprovar inicialment, i per unanimitat, la modificació del planejament urbanístic per construir l’edifici de l’escola en l’entorn del Parc dels Olivars". Hi va haver exposició pública i al·legacions d'un particular que van ser desestimades.

El govern va decidir aquesta ubicació i avançar els diners per permetre la construcció d'una nova escola. I des de la comunitat educativa han volgut manifestar que "ara que l'Ajuntament està decidit a resoldre per fi una mancança històrica de la nostra ciutat; ara que la Generalitat ha inclòs en el pressupost la nova escola; ara, sorgeixen veus que demanen un nou debat, ja superat, sobre on posar l’escola nova".

I sorgeix el debat, diuen "sense contemplar que un nou canvi d’ubicació farà perdre el projecte que ara ja està pressupostat i, a més, suposarà allargar un bon grapat d’anys més la precarietat". "Aquesta és la realitat", lamenten. I agraeixen l'esforç actual de l'Ajuntament.

Et pot interessar:

Per això creuen que "arribats a aquestes alçades, entenem que no es pot tornar a posar sobre la taula la nostra ubicació i no podem quedar-nos callats, ja que no volem més interrupcions en un procés, que cada dia que passa, ens il·lusiona més".

Les famílies i treballadors del centre remarquen que "la ciutat ha de ser capaç de cercar els mecanismes adequats per tal que la situació de Figueres, per una banda, i la construcció de l’escola, per l’altra, no frustrin la construcció d’una infraestructura necessària, durant molt temps reivindicada, i esperada amb paciència".