L’Ajuntament de Figueres vol ampliar l’oferta formativa a la ciutat amb un grau superior vinculat a les energies renovables i un d’arts escèniques per al curs que ve. L’objectiu és poder oferir formaicó conscients que hi ha empreses interessades en instal·lar-se a la ciutat. L’objectiu és el mateix que quan es va decidir instaurar el grau superior de transport i logística tenint en compte la presència d’empreses que necessiten personal qualificat i de la presència de noves com Amazon. El grau s’espera ampliar-lo perquè abans de començar ja té llista d’espera de persones inscrites.

L’alcaldessa, Agnès Lladó, diu que busquen ser «referents» en la formació professional. «Som conscients que tenim empreses que volen venir a la comarca i estem treballant les necessitats que hi ha des de la taula de formació professional», explica Lladó.

En aquest sentit, remarca que és cabdal tenir persones qualificades per atraure noves inversions com la l’Amazon al Logis Empordà. «El grau superior de transports i logística que vam impulsar amb els Cendrassos te més de 30 inscrits i llista d’espera», explica Lladó. Per això, estudien demanar que s’ampliï.

Referent en cicles

«Una de les grans accions i objectius que tenim com a ciutat és convertir-nos en referent formatiu i això vol dir cicles de grau mitjà i superior», assegura Lladó.

Amb la mirada posada en la propera obertura del magatzem logístic d’Amazon al Logis Empordà, Figueres va anunciar un nou cicle formatiu de grau superior que s’impartirà a l’institut Cendrassos.

Trentena d’inscrits

El cicle de formació està previst que comenci el curs que ve però l’èxit ha estat tal que ja tenen una trentena d’inscrits i hi ha llista d’espera.

Per això, des de l’Ajuntament de Figueres s’està treballant en diverses línies, conjuntament amb el Departament d’Educació, els instituts i el sector empresarial a través de la taula de formació professional.

Per una banda, s’estudiarà la possibilitat d’ampliar el nombre de places d’aquest cicle formatiu enfocat a un sector que a l’Alt Empordà genera més de 2.500 llocs de treball directes i per al que fa falta personal qualificat.

«És cert que el transport i la logística és un sector en auge i que molta inversió s’interessa per aquesta zona per dos motius: la proximitat amb la frontera i que els, tot i que el sol és més car, els costos econòmics són menors», assegura l’alcaldessa.

El polígon industrial del Far-Vilamalla agrupa nombroses empreses importants i disposa d’una àmplia oferta de sòl per a noves empreses que s’hi vulguin instal·lar. El polígon té 21 hectàrees urbanitzades. A més, està previst que hi arribi el tren d’ample europeu.

L’empresa més important que té l’obra en marxa és Amazon. Es tracta d’una nau en 85.000 metres quadrats de terreny. La seva presència s’espera que posicioni la comarca com a important node logístic. I per tant, que atragui noves inversions.

Per l’altra, vol incrementar l’oferta formativa. De cares a l’any que ve, la ciutat treballa per oferir un cicle superior enfocat a les energies renovables i un altre d’arts escèniques. «Nosaltres hem de garantir que la oportunitat hi sigui», afirma Lladó.

Institut de formació integral

L’alcaldessa de Figueres també ha avançat que s’han marcat com a objectiu crear un institut professional de formació integral on «centralitzar tota l’oferta». «Tenim una reserva de sol al POUM», afegeix Lladó. Això permetria agrupar en un mateix centre els cicles de formació.