El portal immobiliari Idealista.com ha fet pública la venda de l’ermita de Sant Quirze d’Olmells, de Llers, i de dues masies, mas Oliveres i mas Molar, al preu de 700.000 euros. La petita església, protegida com a Bé Cultural d’Interès Local, es troba en una zona boscosa, al mig de les dues masies, als afores de Llers i a tocar el rec de Palau. L’edifici, d’estil preromànic, podria datar entre els segles IX i X. Tot el conjunt que es posa en venda pertany a una mateixa família.

Segons la descripció que figura en el portal Idealista.com, el conjunt suma 145 hectàrees i, sobre l’església, s’aporten unes pinzellades tècniques: l’edificació té una sola nau, amb l’absis de planta trapezial. Actualment, està restaurada, però sense culte, i en el seu origen podria haver estat una parròquia.

Patrimoni històric i artístic

La posada a la venda d’una ermita desperta la curiositat dels inversors, perquè es tracta d’un patrimoni històric, artístic i arquitectònic d’un gran valor simbòlic. No és freqüent veure santuaris religiosos a la venda en els aparadors immobiliaris.

L’ermita de Sant Quirze d’Olmells és un dels llocs d’interès destacats al municipi de Llers, sobretot perquè s’hi van trobar fragments ceràmics que demostren que a l’indret d’Olmells hi van haver nuclis de població preromans i romans.

L’entrada del santuari es caracteritza per un arc triomfal, de mig punt, de poca llum, i de carcanyols i estreps molt acusats. De la construcció romànica, es mantenen dempeus els murs laterals de la nau i la capçalera, que conserva la volta original. L’església de Sant Quirze d’Olmells va ser descrita i donada a conèixer com a monument altmedieval fa mig segle, l’any 1971.