L'incendi del Rosselló afecta prop de mil hectàrees però els Bombers descarten que arribi fins al nucli de Portbou

Les persones desallotjades a l'Alt Empordà podran tornar a casa

Un moment dels treballs d'extinció dels Bombers de la Generalitat a la Catalunya del Nord

Un moment dels treballs d'extinció dels Bombers de la Generalitat a la Catalunya del Nord / Redacció

ACN

L'incendi que des d'aquest diumenge crema al Rosselló afecta prop de mil hectàrees, 96,37 de les quals a l'Alt Empordà. En declaracions a la premsa, el cap d'Emergències de la regió de Girona, Jordi Martín, ha detallat que el foc, que ha començat entre Banyuls i Cervera de la Marenda, a la Catalunya del Nord, ha arribat fins a Portbou aquest diumenge a la tarda, però que no creuen que afecti el nucli del poble.

Així mateix, ha explicat que preveuen que les persones desallotjades o que s'han quedat atrapades a un i altre costat de la frontera puguin anar cap a casa. Tot i això, ha avisat que la carretera N-260 seguirà tallada durant la nit perquè la fan servir tant els Bombers de la Generalitat com els dels Pirineus Orientals. Un bomber ha resultat ferit lleu pel fum i ha estat atès pel Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM).

INCENDI FORESTAL PROP DE PORTBOU

INCENDI FORESTAL PROP DE PORTBOU / EFE/David Borrat

El dispositiu de Catalunya el formen almenys 103 bombers, 43 vehicles del cos, agrupacions de defensa forestal (ADF), Mossos d'Esquadra, Agents Rurals, Protecció Civil i Policia Local, a banda dels equips francesos, que segons la Prefectura dels Pirineus Orientals han mobilitzat 362 bombers i 40 gendarmes.

L'Ajuntament de Portbou ha habilitat un centre cívic per acollir persones desallotjades, com les quatre residents en masies de la zona que han evacuat pel fum i que aviat podran tornar a casa. A l'altra banda dels Pirineus, s'han evacuat 300 persones a Cervera, on se n'han confinat 180.

Efectius dels Bombers durant les tasques d'extinció

Efectius dels Bombers durant les tasques d'extinció / Bombers

L'alcalde, Xavier Barranco, ha explicat que s'ha començat a evacuar els primers veïns del barri de la muntanya un cop el fum ha arribat a la localitat. En declaracions a Catalunya Ràdio, Barranco ja havia avisat que el foc era "a tocar" del terme, "a 300 metres aproximadament".

El foc ha fet suspendre la circulació de trens transfronterers entre Portbou i Cervera. Segons ha informat Adif, els passatgers fan un trajecte alternatiu per carretera.

Per la seva banda, SNCF ha informat que no circula cap tren des de Portbou fins a Perpinyà, la qual cosa deixa sense servei localitats com Argelers, Portvendres i Banyuls. L'operador ferroviari francès estima recuperar el servei dilluns a les 10.00 hores.