les flames prenen el baix empordàLes espurnes avancen a gran velocitat per la carretera, a l'alçada de Sant Jordi Desvalls.El foc s'acosta al nucli de Sant Llorenç de les Arenes, al terme municipal de FoixàUn grup de bombers i veïns, gestionant l'extinció del foc a Foixà. Les flames arrasen el bosc a Colomers.

L'Empordà torna a ser castigat pel foc. Un incendi sense control originat a la tarda a peu de carretera entre Vilopriu i Camallera a mitjanit ja acumulava més de 500 hectàrees cremades. Una llengua de foc de més de nou quilòmetres que avançava empesa per una tramuntana que bufava a ratxes de 60 quilòmetres per hora. La situació va obligar a confinar els veïns de quatre poblacions: Vilopriu, Colomers, Jafre i Foixà, on també es va desallotjar fins a 300 persones.

Els Mossos d'Esquadra van ser els encarregats d'evacuar la gent de casa seva, en concret dues persones que vivien en masos del nucli de Pins, cinc veïns més d'un mas de Colomers i tretze persones que vivien en vuit cases del carrer Comerç. Posteriorment, s'hi va afegir tot el poble i 50 veïns de Foixà.

Algunes persones van ser reallotjades en centres cívics i pavellos de poblacions veïnes, com Sant Jordi Desvalls. Pel que fa a danys, si bé no hi havia ferits abans de tancar l'edició, sí que hi va haver almenys quatre cases de Colomers del carrer Comerç que haurien patit els estralls del foc.

Un incendi que compta amb el vent com a principal enemic dels efectius d'emergències, que des de cap a dos quarts de set de la tarda, moment en què es va declarar el foc, no va parar de bufar. De fet, ahir ahir les previsions meteorològiques més optiminites ja van assegurar que no preveien que la tramuntana aflueixés en tota la nit.

I és que la força del vent és el que va provocar que el foc creués el riu Ter a l'alçada de la presa de Colomers i així es va poder endinsar cap a Foixà, cap a la zona del Bosc de Torrent, una àrea molt densa i boscosa. El front va poder avançar cap al nucli de Sant Llorenç de les Arenes, del municipi de Foixà. I a tot això cal sumar-hi que el tipus de vegetació amb què va topar el foc en aquesta àrea del Baix Empordà van ser principalment camps de conreu.

Un terreny molt més combustible per les flames i que va suposar que l'icendi avancés ràpidament. I finalment, la falta de llum va suposar que els mitjans aeris dels Bombers no es poguessin utilitzar i per tant, durant la nit, només van poder lluitar contra les flames les dotacions terrestres: els bombers i voluntaris i membres de les Agrupacions de Defensa Forestal. A les tasques d'extinció també s'hi van sumar maquinària pesada, per intentar que en algunes zones el foc no s'endinsés en la massa forestal. En paral·lel, els Mossos d'Esquadra van desplegar uns 80 efectius a les vies de la zona de l'incendi per evitar que els vehicles traspassessin per les carreteres tallades.

En l'últim balanç abans de tancar l'edició, hi havia treballant a la zona de Colomers, Vilopriu i Jafre fins a 59 dotacions terrestres dels Bombers que actuaven en els diferents fronts del foc empès per les fortes ràfegues del vent, en una comarca en la qual fa 42 dies que no plou.

Tot i la feina dels equips d'emergències, que va ser fonalmental, des de la Generalitat ahir al vespre es va fer una crida als pagesos perquè durant la nit creessin tallafocs als seus camps per evitar que l'incendi avancés en direcció a les Gavarres, cap a la Bisbal d'Empordà.

A causa del foc que es va originar per causes que encara es desconeixen a prop de Saus a tocar de Camallera, a peu de la carretera GIV-632, es va haver de tallar aquesta via. També es va interrompre la circulació a les altres carreteres d'accés a Vilopriu com és la GIV-634, entre Colomers, Sant Jordi Desvalls i Foixà.

A causa de la gran virulència del foc i de les males condicions meteorològiques es va muntar ahir al vespre el centre comandament avançat a l'ajuntament de Camallera, on es coordinen totes les tasques d'extinció del foc i on ahir també es va desplaçar el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, així com els responsables d'Interior, Mossos d'Esquadra i Bombers responsables de la Regió de Girona. Per la seva banda, Protecció Civil de la Generalitat va activar l'alerta del Pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya.

Durant el dia d'ahir es van declarar més focs forestals a la província de Girona. Un al Port de la Selva a la tarda i un altre a Llagostera, a més de petits focs. El de Llagostera va arribar a cremar 2.650 metres quadrats i es va declarar a la zona del paratge de Can Crispins, a prop de la urbanització Font Nova de Llagostera. Amb tot però, no va apopar-se a cap vivenda sinó que l'àrea era principament forestal. En l'extinció del foc hi van participar15 dotacions terrestres i tres d'aèries.