Els grups municipals d´Esquerra Republicana i de CiU a l´Ajuntament de Palafrugell, a l´oposició i al govern respectivament, van rebre una estirada d´orelles en el darrer ple municipal a càrrec dels veïns de dos carrers de la vila, l´Alfons XII i l´Isabel II. Un dels veïns va intervenir arran de la moció que els dos partits van presentar i aprovar en el mes d´octubre per eliminar aquests dos noms de monarques borbònics perquè representen una institució contrària a la democràcia, perquè la família dels Borbons ha negat els «drets individuals i col·lectius de Catalunya» i perquè creuen que retirar-los dels carrers és «materialitzar aquesta voluntat popular», la d´independència expressada a les urnes d´aquest any.

L´exposició del veí, però, va fer evident que ERC i CiU no van respectar els principis que retreuen als borbons: la petició no responia a la voluntat popular, almenys a la dels veïns ja que els dels dos carrers s´hi han oposat (han entrat 45 firmes en aquest sentit a l´Ajuntament); i «defensen consultes i referèndums, però en aquest cas se l´han saltat a la torera», els va etzibar el veí.

Arran de la moció, els veïns es van organitzar, van anar casa per casa a buscar la firma per oposar-se al canvi i tothom va signar a excepció de tres o quatre que no van trobar. Pels veïns, «és una falta de respecte no haver-nos preguntat o explicat» res abans; recorden que el canvi de nom comportaria que haguessin de fer molta paperassa amb els documents oficials (hipoteques, escriptures, registres, documents d´identitat, entre d´altres), a més del cost econòmic que això els suposaria i que no estan disposats a assumir. També van exposar que hi ha gent gran per a qui tots aquests tràmits serien «un enrenou, només els portarien problemes» i que a aquests carrers hi ha altres necessitats més urgents com ara posar llum al final del carrer Alfons XII o arreglar el cablejat telefònic. En definitiva, més que amb el fons, els veïns van mostrar el seu malestar per les formes amb què Esquera i CiU van dur aquest tema.

CiU va reconèixer que «no ho hem fet de la millor de les maneres» i ERC va manfiestar que van pensar més en clau política que en els veïns. Albert Gómez (CiU) va afegir que la intenció era contactar amb els veïns dels carrers un cop la comissió del nomenclàtor emetés el seu informe (preceptiu però no vinculant) sobre el canvi de nom i haguessin resolt les problemàtiques que podria generar als veïns.