Els treballs per recuperar el sistema ambiental de llacunes i maresmes a la zona de la Pletera de l'Estartit ja ha generat més de 48.000 tones de runa i la previsió, segons van comunicar els responsables del projecte Life que ho desenvolupa, és que s'arribi a les 130.000. I part d'aquest material pedregós i terrenós tindrà com a destí camins del municipi per seguir amb les tasques de manteniment que s'hi fan regularment. La regidora de Medi Ambient, Sandra Bartomeus (ERC-Junts), ha exposat que encara desconeixen la quantitat de material que es podrà acabar aprofitant, però que ja n'han ofert a municipis de l'entorn per si hi estan interessats.

El grup municipal d'UPM, a l'oposició a l'Ajuntament de Torroella de Montgrí, va preguntar en el darrer ple municipal per veure com estava aquest assumpte ja que hi ha pilons de runa en els terrenys de la Pletera i saber com i quan s'aprofitaria.

Bartomeus ha explicat que l'empresa que s'encarrega de gestionar la runa que surt de la Pletera -ja sigui de material d'obra, com pot ser del passeig, o de terra que s'excava per fer les llacunes- té una màquina allà mateix que selecciona la que és aprofitable i la que no. Llavors, s'apilona en funció de la que és aprofitable i per dimensions. La regidora ha concretat que encara es desconeix de quanta runa podrà disposar l'Ajuntament, però el destí de la que és recuperable seran els camins del municipi, sobretot de l'entorn de Torroella. En tot cas, ha afegit que és la brigada municipal la que determina quins són els camins on s'han de dur a terme tasques de conservació.

Sandra Bartomeus també ha manifestat que el cost d'aquesta runa per a l'Ajuntament de Torroella o per als de l'entorn que hi estiguin interessats serà el de la feina de preparar-la, és a dir, no hi haurà una venda en el moment que passi a mans de l'Ajuntament.

L'Agència Catalana de Notícies informava aquesta setmana que ja s'han condicionat quatre de les vuit llacunes independents (entre les permanents i les temporals) que hi haurà a l'indret. Les més grans resseguiran l'antic passeig marítim. En total, aquí n'hi haurà quatre. Les altres se situaran entre la zona dunar i de maresmes.