01 de març de 2016
01.03.2016
40 Años
40 Años

Cruïlles reclama més batudes a la nit per controlar la població de senglars

Promou una recollida de signatures perquè la Generalitat prengui mesures en la situació

02.03.2016 | 07:24

L'Ajuntament de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura promou una recollida de signatures entre els pagesos de la comarca del Baix Empordà per demanar a la Generalitat que intervingui davant de la proliferació de la població de senglars. En l'escrit, adreçat a la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, li demanen que es repeteixin les batudes nocturnes experimentals que els dos darrers estius s'han realitzat en aquest municipi amb la participació tant de les colles de caçadors com dels agricultors, i que els Agents Rurals en prenguin la iniciativa. L'objectiu és tenir controlada aquesta espècie ja que, actualment, no ho està i causa importants danys, tant en el sector agrícola com a les carreteres provocant accidents de trànsit. La voluntat de l'Ajuntament és que tots els agricultors perjudicats pels senglars signin aquesta carta i, en un parell de setmanes, l'alcalde de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura, Salvi Casas, l'entregarà a la consellera.

La carta exposa que la secada ha provocat que els animals es desplacin «amb molta més insistència de les muntanyes de les Gavarres cap al pla». Casas ha recordat que a més de malmetre conreus, els senglars també danyen materials de reg i, a vegades, destrossen el terreny, cosa que pot provocar averies a la màquina agrícola. L'altre risc que comporten aquests animals són els accidents de trànsit en vies pròximes a les Gavarres, com la C-66, o a d'altres massisos, com el Montgrí.

«Emergència cinegètica»

Malgrat les batudes que es fan, aquestes «s'han demostrat ineficaces». És aquí on Casas parla que existeix una emergència cinegètica perquè la població de senglars està descontrolada -és la situació on l'abundació d'individus d'una espècie cinegètica o no protegida resulti perillosa o nociva per a les persones o per evitar danys a l'agricultura, entre d'altres, i que permet tramitar autoritzacions excepcionals de caça i que l'administració pugui actuar subsidiàriament-.

Segons la carta que l'Ajuntament de Cruïlles ha repartit a d'altres ajuntaments de la comarca -i als municipis veïns però que són del Gironès, com pot ser Madremanya- perquè la signin pagesos perjudicats pels senglars, «els pagesos estan al límit, tant pels danys materials com psicològics» i convida la consellera a visitar la zona perquè «prengui consciència de la greu situació», vegi els animals pels camps de conreu i es reuneixi amb tots els actors implicats per decidir quines mesures prendre.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook