El pintor nord-america Rodolfo Candelaria (El Paso, 1932) va morir dimarts al vespre a l’edat de 90 anys després de patir un ictus. Candelaria va cursar els seus estudis a Mèxic DF i Oxford, on els companys de classe li van recomanar venir a la Costa Brava. Va arribar a Calella de Palafrugell el 1958, i aquí va passar llargues etapes de la seva vida. Una part important de la seva obra se centra en personatges i indrets calellencs.

El mes de febrer de l’any 2000 l’artista va fer una donació de la major part de la seva obra a l’Ajuntament: un fons amb més de dues mil peces que inclou olis de gran format, dibuixos, gravats, collages i escultures. Setze anys més tard va cedir a l’Arxiu Municipal part del seu fons personal format per imatges de la seva vida i obra i un recull de premsa que ens permet conèixer la seva trajectòria artística.

El 2008 es va inaugurar la sala Espai Candelaria i un grup de vilatans va impulsar una associació d’amics del pintor, entitat que des de llavors organitza conjuntament amb l’Àrea d’Educació de l’Ajuntament els premis de la Mostra de pintura Rodolfo Candelaria en la qual participen alumnes de les escoles de la Vila.

L’àrea de Cultura de l’Ajuntament ha anunciat que a partir d’avui la Biblioteca comptarà amb un espai de record a Candelaria. Es podran veure dues de les seves obres, un escrit amb una fotografia i un llibre de condol on la gent que vulgui podrà deixar-hi un pensament o una frase de record.