Segueix-nos a les xarxes socials:

L’Estartit segueix la brúixola de Cousteau

La Fundació Philippe Cousteau, la Fundació Mascort i l’Ajuntament de Torroella van presentar ahir la seu mundial de la Fundació Philippe Cousteau amb l’objectiu de reintroduir espècies en perill d’extinció i també acollirà un Institut d’Estudis del Mar per formar submarinistes i treballadors del sector

L’Estartit segueix la brúixola de CousteauFundació Philippe Cousteau

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí, la Fundació Mascort i la Fundació Philippe Cousteau van presentar dimarts a l’espai Ter de Torroella els eixos fonamentals de la nova seu internacional de la Fundació Cousteau que s’ubicarà a l’Estartit, concretament en els terrenys del parc d’atraccions dels Jocs. Gràcies a l’aliança d’aquestes tres entitats, la Fundació que porta el llegat de qui va ser un dels màxims divulgadors científics del segle XX, Philippe Cousteau -fill de Jacques Cousteau-, s’assentarà al Baix Empordà

En total s’invertiran més de 4 milions d’euros, de recursos propis de la Fundació Cousteau, per edificar un espai de 6.000 metres quadrats en els terrenys cedits per la Fundació Mascort. Les instal·lacions tindran dos laboratoris i diversos tancs d’aigua de mar (amb capacitats d’entre 1.700 i 31.000 litres), així com un Institut d’Estudis del Mar, per formar submarinistes i treballadors del sector nàutic. Les obres del complex es faran en dues fases. La primera inauguració es preveu per al 16 de juliol de 2024, mentre que la finalització del projecte s’espera per al mateix dia de l’any 2025. Tot i això, les activitats de la Fundació comencen «immediatament», ja que l’Ajuntament de Torroella cedirà els espais necessaris perquè la Fundació pugui començar a desenvolupar els primers cursos.

Recreació de la nova seu científica mundial de la Fundació Philippe Cousteau, que tindrà una coberta fotovoltaica que generarà tota l'energia que necessitarà el complex i en bolcarà l'excedent a la xarxa

El secretari general de la Fundació Philippe Cousteau «Unió dels Oceans», Rafael Lobeto, va començar la seva intervenció subratllant «l’emoció» de presentar la nova seu amb les illes Medes de fons i va destacar el paper de la pesca i la mar. «La pesca és la base econòmica i social del nostre país i s’està perdent. Hem fet coses i estem fent coses que no hauríem de fer», va clamar.

Lobeto va afegir que «el somni és tenir la nostra seu científica de la Fundació a Torroella per convertir el municipi en la capital de la Mar. La seu i la capital marítima han d’anar units amb els nostres programes formatius i divulgatius. Tot això serà divulgat en el nou Institut d’Estudis de la Mar Philippe Cousteau que estem creant avui aquí. Serà dirigit pel professor Jaime Rodrigo».

Sensibilitzats amb l’entorn

El patró i director de planificació i desenvolupament de la Fundació, Roger Figueras, va afegir que l’espai tindrà 6.000 metres quadrats amb una coberta «tipus pèrgola» que té per objectiu usar energia solar. La mateixa pèrgola tindrà integrat un sistema de recollida d’aigües amb la finalitat que siguin reutilitzades i que l’espai sigui autosuficient a nivell energètic. Hi haurà una biblioteca amb fons documental, un restaurant temàtic, un auditori, un laboratori de biologia marina equipat amb la darrera tecnologia i un laboratori de control d’aigües per monitoritzar la contaminació en temps real. Figueras va destacar que un dels eixos de treball serà la reintroducció d’espècies en perill, en aquest sentit va avançar que el primer projecte amb el qual treballarà la Fundació serà la reintroducció de la foca monjo. Les instal·lacions comptaran amb dues zones en forma d’ameba, amb tancs d’aigua que tindran capacitats d’entre 1.700 i 31.000 litres, i envoltades de fossats d’entre 3 i 4 metres. Aquí és on es farà la reproducció d’espècies en perill d’extinció. S’hi sumen tancs per a quarantenes, un espai de cultius i gairebé uns 200 aquaris.

Presentació de la nova seu mundial de la Fundació Cousteau a Torroella de MontgríMarc Martí Font

17

Institut d’Estudis del Mar

En paral·lel, la nova seu científica mundial també permetrà que Torroella de Montgrí aculli diversos projectes que impulsarà la Fundació Philippe Cousteau. Entre aquests, l’organització del Congrés Internacional de Pesca de la Mediterrània o programes de biologia marina als instituts que es posaran en marxa de manera «immediata» gràcies a la cessió d’espais municipals. El primer curs serà de marineria i començarà al mes de març.

La seu de la Fundació acollirà també l’Institut d’Estudis del Mar-Philippe Cousteau, que impartirà cursos professionals de marina mercant -fins ara inèdits a Girona- i també formarà submarinistes. «El nostre objectiu és convertir el municipi en la capital del mar i fer que la societat canviï la relació amb els oceans, apostant per la seva preservació», va subratllar el secretari general de la Fundació Philippe Cousteau, Rafael Lobeto.

El parc d’atraccions infantil dels Jocs, a l’Estartit.

Per la seva banda, la vicepresidenta de la Fundació Mascort, Carmen Pascual, va exposar la importància que representarà per al territori el fet d’acollir la seu mundial de la Fundació Cousteau: «Des de la Fundació Mascort treballarem tot el que puguem per tirar endavant tots els projectes per conscienciar que el Mar no és només per a banyar-se. Aquest projecte és bo per a la zona, per a Catalunya i per a Espanya. No pot ser que no beneficiï a tot el conjunt». Gràcies a l’acord, la Fundació Mascort cedeix l’espai a la Fundació Cousteau per un termini de 25 a 30 anys amb opció a compra. «Moltes generacions han passat pel parc dels Jocs, però davant aquest projecte ha valgut la pena tirar endavant la Fundació Coustau», va valorar Pascual.

Finalment, l’alcalde de Torroella de Montgrí, Jordí Colomí, va insistir en la rellevància del projecte: «Estem il·lusionats per la gent de l’Estartit, per la gent de Torroella i per la gent de la Comarca. Aquesta seu mundial projecta un seguit d’equipaments que ens han d’ajudar a seguir sent innovadors i a la recepció de nous visitants durant tot l’any». Colomí ha afegit que la Fundació preveu convertir l’Estartit en «la capital de la formació naval», motiu pel qual els espais del territori es posaran a disposició d’aquesta.

Prem per veure més contingut per a tu