La Policia Local de Palafrugell tindrà una comissaria d'estiu per reforçar la presència a les platges

L'ajuntament està mirant locals i segurament s'instal·larà en un d'associatiu a Calella

Els serveis del cos municipal han augmentat en 1.700 durant un any i han detingut 114 persones i n'han investigat 98

Foto de família de la celebració de la Diada de la Policia Local de Palafrugell

Foto de família de la celebració de la Diada de la Policia Local de Palafrugell / Ajuntament de Palafrugell

Eva Batlle

Eva Batlle

La Policia Local de Palafrugell tindrà una comissaria d'estiu per tenir més presència a les platges. Aquesta funcionarà durant els mesos de juliol i agost.

La ubicació encara no està clara al cent per cent i l'ajuntament ho està valorant, però d'entrada s'apunta a Calella. Els agents s'instal·larien en el local social de l'associació de veïns i amics de Calella. L'objectiu de tenir un espai físic és donar un servei més proper a Calella de Palafrugell, Llafranc i Tamariu.

Aquesta novetat s'ha anunciat aquest divendres durant la celebració del Patró de la Policia Local de Palafrugell que s'ha fet amb un acte al Teatre Municipal.

Com és habitual en aquestes celebracions, s'ha donat dades de l'activitat policial, però també ha servit per reconèixer i realçar la tasca que realitza el cos de seguretat local.

Entre les dades a destacar hi ha d'entrada l’augment de serveis en 1.700 més durant el 2023. En total, l'any s'ha tancat amb 17.729 actuacions policials. La Policia Local també ha realitzat 114 detencions i ha investigat 98 persones. D'altra banda, el cos municipal ha atès 15.398 trucades telefòniques i més de 7.000 persones a les dependències del cos.

Els agents també han aixecat un miler d'actes i han fet 1.102 proteccions escolars a les entrades i sortides dels infants i joves del municipi.

Al llarg de l’acte també s'han felicitat públicament a diversos agents del cos per la seva intervenció en actuacions meritòries i també han reconegut membres d’altres cossos de seguretat com Bombers i Mossos d’Esquadra per la seva col·laboració amb la Policia Local.

"Garantir la pau social i l'odre públic"

L’acte ha comptat amb l’assistència aproximadament de més de 200 persones, entre els quals hi havia també membres d’altres cossos de seguretat. El cap de la Policial Local de Palafrugell, David Puertas, ha reivindicat el cos i ha subratllat que “la professió policial és més que una feina; és un compromís amb la seguretat i el benestar de la nostra societat. Tots els policies actuem davant de qualsevol situació per garantir la pau social i l’ordre públic, defensem la justícia i, en moments d'incertesa, donem seguretat als nostres ciutadans”.L’alcalde del municipi, Juli Fernández, per la seva banda ha destacat que “durant aquest mandat hi ha el compromís de dotar amb més efectius el cos de la Policia Local i treballar per comptar amb una policia de proximitat”. En aquest sentit, ha anunciat la comissaria d'estiu.

Quant a l'activitat de les diferents unitats, s'ha de destacar els 82 serveis de la Unitat Canina. Aquesta també ha aixecat 108 actes i ha realitzat tres detencions per salut pública. A banda aquesta Unitat també ha fet xerrades a centres educatius arribant a més de 2.000 nens i ha realitzat tres col·laboracions amb altres cossos policials.

Pel que fa a la Unitat de Dron, cal destacar que ha actuat en 86 serveis. Aquests han consistit a participar amb controls de trànsit, seguretat ciutadana, protecció civil, decret de sequera, reconstruccions d’accidents, emergències, residus i cobertures de grans esdeveniments. 

La unitat de Policia Administrativa ha tramitat un miler d’actes aixecades. Els agents també han realitzat inspeccions i campanyes relacionades amb abocament de residus, medi ambient, venda d’alcohol, joc i espectacles, control de gossos perillosos -de les que s’han tramitat 52 actes-. També han participat en la campanya de Nadal i han inspeccionatr més de 15.500 joguines. Aquesta ha conclòs amb la retirada del 0,3% perquè eren joguines que podien constituir un risc pels nens del municipi.

77 víctimes de violència masclista amb seguiment

En l’àmbit de la xacra de la violència masclista, la Policia Local informa que actualment a Palafrugell hi ha 77 víctimes en seguiment actiu, de les quals 45 tenen ordre de protecció vigent i 17 estan incloses i protegides dins l’APP Policial M7. Aquesta darrera feina es fa conjuntament amb el cos dels Mossos d’Esquadra.

Més accidents

Dins de l’àmbit de la seguretat viària s’han atès un total de 310 accidents el 2023, un d’ells greu i 24 més que l'any anterior. Les distraccions al volant i les causes imputables al conductor ha estat el principal motiu d’accidentalitat. Els policies locals han tramitat 150 alcoholèmies administratives, 41 alcoholèmies penals, 54 drogotests positius, 4.631 denúncies per Ordenances Municipals i 653 pel Servei Català de Trànsit (SCT).  Cal destacar que la mobilitat per les carreteres aquest any ha augmentat en 347.841 vehicles respecte al 2022, tenint un total de 12.030.595 de desplaçaments.

D’altra banda, la unitat de Policia Comunitària ha realitzat 3.699 serveis. Han obert 160 casos d’atenció i seguiment directes per diferents causes. Han pujat un 71,8% respecte a l'any anterior (115). Relacionat amb els infants i adolescents, s’han realitzat xerrades d’educació viària, sobre civisme, convivència, i sobre drogues i les seves conseqüències a més de 2.000 alumnes. El cos policial també ha realitzat més de 1.105 contactes directes i personals amb les diferents entitats, associacions culturals, associacions de veïns i comerciants de la població.

Finalment, cal destacar la tasca de l’Oficina Conjunta de denúncies entre la Policia Local i els Mossos d’Esquadra de la Bisbal. Durant el darrer any han recollit 4.388 denúncies i han atès a més de 5.000 ciutadans.