Els «policies de l’aire» de Palafrugell

La Unitat Tàctica de Drons de la Policia Local de Palafrugell va nèixer per la pandèmia i utilitzen els aparells per fer tot tipus d’actuacions de prevenció, seguretat ciutadana, rescats, entre altres

Vídeo | Així és com treballa la Unitat Tàctica de Drons de la Policia Local de Palafrugell

Policia Local de Palafrugell

Eva Batlle

Eva Batlle

Els drons s’han convertit en eines cada cop més utilitzades pels efectius d’emergències. Una mostra d’això és la creació d’unitats especials en els cossos policials. A les comarques gironines n’hi ha una que és referent, la Unitat Tàctica de Drons de la Policia Local de Palafrugell. Va néixer a l’inici de la pandèmia i per una necessitat de control de la via pública i també per baixes per Covid. I és que com recorda un dels agents de la Unitat -que manté l’anonimat per seguretat- tot va començar perquè «els policies treballaven dotze hores al dia i sovint hi havia alguna baixa per Covid» i van proposar a l’inspector i cap de la Policia Local, David Puertas que una forma «eficaç i eficient de treballar seria des de l’aire». Cal recordar que la Policia Local havia de controlar els carrers durant el confinament i amb aquesta eina ho podien fer de forma més ràpida i eficient. 

Així va ser el naixement d’aquesta unitat que actualment està formada per cinc persones. Totes són operadors. També compten amb un instructor que els fa com de supervisor i els forma per millorar «el temps de resposta, el vol, fer-lo més eficient i eficaç amb el tema de les bateries», indica el policia.

Hi ha un element que diferencia aquesta unitat d’altres i és la paraula «tàctica». L’instructor -que també prefereix ser anònim- subratlla que la diferència en una «unitat de drons» i una de tàctica és que aquest última, té una reacció. És a dir, intervé i realitza actuacions policials, no només sobrevola. Un cas que ho permet explicar és quan la Unitat dona suport i col·labora amb altres cossos policials quan realitzen entrades en domicilis per un tema de drogues. L’operador «no només aixeca dron sinó que fa un seguiment, informa i coordina», remarca l’instructor.

Diversitat d’actuacions

La Policia Local de Palafrugell exprimeix al màxim aquests minihelicòpters i els utilitza per múltiples tasques i situacions. Això ha provocat que els habitants de Palafrugell estiguin força acostumats a veure’ls sobrevolar sovint per la ciutat, tant de dia com de nit. La Policia Local els utilitza  per tasques preventives, administratius i per temes de seguretat ciutadans. La Unitat Tàctica de Drons dona suport als controls de trànsit de drogues i alcoholèmia i també fa tasques de policia administrativa i controla infraccions del decret de sequera, l’acumulació de residus fora de llocs permesos. Però també actua en incendis donant suport als Bombers indicant-los l’evolució, els punts calents entre altres. Una altra tasca important per la ràpida reacció són el treball en rescats i recerques. També es pot veure el dron sobrevolant per controlar esdeveniments. La Unitat també té assignada la tasca de controlar els drons que sobrevolen el municipi. Si els operadors no tenen els permisos necessaris, els alerten i si és el cas, els sancionen.

Vídeo | Algunes infraccions detectades per la Unitat Tàctica de Drons de la Policia Local pels carrers de Palafrugell

Policia Local de Palafrugell

Agents especialitzats

Aquest cos policial compta amb diversos drons, alguns gairebé de butxaca. Són molt lleugers, de ràpida activació i compten amb camera tèrmica, llums prioritaris, torxes de llum i altaveus. Els agents que conformen la unitat, com indica l’inspector i cap de la Policia Local David Puertas «compaginen la feina de seguretat ciutadana i estan especialitzats» en l’ús de drons. Això fa que «sempre que treballen estiguin preparats i si no hi són, se’ls activa». En un futur, el responsable de la Policia espera tenir més agents format i així, tenir sempre algú de la Unitat de servei. Sobretot perquè «el temps de reacció és important en un emergència», rebla.

Vídeo | Control amb suport de la Unitat Tàctica de Drons de la Policia Local al voltant d'una discoteca de Calella de Palafrugell

Polica Local de Palafrugell

Pel que fa a les aplicacions més recents dels drons són els aspectes relacionats amb la policia administrativa. D’una banda, la Unitat vetlla pel compliment del decret de sequera i controla piscines i comunitats de veïns. Per exemple, han pogut determinar que algunes comunitats havien regat la gespa. Ho han pogut esbrinar gràcies «a la camera tèrmica i la torxa» del dron que els indica les zones fredes. Quan ho detecten aixequen acta i l’ajuntament és qui regula la sanció. Actualment, també vigilen des de l’aire les àrees de contenidors i punts on s’aboquen residus. En cas de detectar una mala praxi amb el dron, activen un patrulla i si cal denuncien.

A banda d’això, els agents d’aquesta Unitat també actuen en rescats i recerques. La més recent va ser fa pocs dies sobre un home d’edat avançada que s’havia escapat de la residència on viu. També treballen en dispositiu de seguretat per frenar els aldarulls que hi ha hagut recentment en una discoteca de Calella. El policia afirma que gràcies a la visió del dron han evitat baralles.

[object Object]

Un dels aspectes que causa reticences entre alguns ciutadans és la gravació d’imatges dels drons. Des de la Policia Local, els membres de la Unitat de Drons són clars i assegura que són «molt estricte» amb les imatges, el seu tractament i emmagatzematge. L’instructor destaca que les unitats de doons policials estan regides per un Reial decret que els habilita a fer una sèrie d’accions i que han de ser «molt rigorosos». A banda, l’agent de la Unitat indica que sempre quan fan captures de «no es fan fotos amb dades innecessàries». Tampoc poden fer imatges «on s’identifiques persones ni vials però nosaltres sabem el lloc on és, son una prova gràfica». Finalment afegeix que tot està controlat i auditat per l’inspector.

Subscriu-te per seguir llegint