Amb els sorolls forts els gossos fugen a amagar-se o a aixoplugar-se en algun racó de la casa a la recerca d'un lloc segur, tranquil, o s'enganxen a les cames dels seus amos, ja que els estrèpits provocats per la pirotècnia fan que es posin nerviosos, s'espantin i pateixin. La majoria dels gossos, sobretot els de ciutat, no estan gaire acostumats a l'estrèpit que prové d'un petard o al fort soroll dels focs artificials, provocant-los un estat d'ansietat que cal poder controlar. Altres, com els gossos de caça, però, estan més que familiaritzats amb el so d'un tret o d'una explosió i no els suposa cap problema aquest tipus de sorolls molestos, ni tampoc l'olor característica de la pólvora.

Segons explica César Millán en un article sobre pirotècnia a la seva pàgina web, aquest tipus de sons activa el sistema nerviós del gos i el pot portar a experimentar un estat d'ansietat, nervis o por. Aquest comportament pot provocar situacions indesitjades com ara que l'animal s'escapi per instint de supervivència. Les persones que tenen un gos com a company i amic coneixen els problemes que poden comportar els focs artificials per a ells. Fins i tot per als més petits de la casa. Un exemple és el vídeo que s'ha fet viral d'una nena que, davant de l'estrèpit d'una celebració a la seva localitat per a l'any nou xinès, cobreix les orelles al seu gos, un cadell per la seva estatura, perquè no s'espanti. Unes imatges que entendreixen per la seva bellesa i sensibilitat i que ja té milers de retuits i 'm'agrada' a la xarxa social de l'ocell blau.

La capacitat auditiva dels gossos (60.000 cicles per segon) es diferencia de la de l'humà (20.000 cicles per segon) per la seva gran aptitud per captar sons a freqüències altes. Hi ha diversos consells i recomanacions que podem seguir per evitar que la nostra mascota arribi a aquest estat:

  • Evita acariciar-lo en excés. Segur que quan la teva mascota està nerviosa i amb por la teva reacció és acariciar-la per intentar calmar-la. És millor esperar que el teu gos es calmi per donar-li afectes.
  • Mantingues la teva mascota dins de casa mentre duri l'espectacle de pirotècnia i tanca les finestres perquè el soroll se senti el mínim possible.
  • És normal que el teu amic busqui un amagatall on se senti segur. El millor és deixar que s'amagui allà on vulgui i no intentar treure'l per la força del seu racó.
  • Poseu-li música. Poden ser sons de la naturalesa o música clàssica o la ràdio perquè es distregui. Això també serveix per esmorteir els sons dels focs artificials i perquè es calmi.
  • Si el teu gos acostuma a entretenir-se amb joguines, intenta que es distregui amb una de les seves favorites o que mossegui un os.