És de summa importància la protecció de la vida que habita el fons dels mars i oceans. Infraestructures marines, contaminació o platges artificials són només alguns dels factors que provoquen la deterioració d'ecosistemes marins a tot el món. Afortunadament, ja són molts els governs, organitzacions sense ànim de lucre i companyies privades que treballen per revertir aquesta situació d'emergència en què es troba la biodiversitat marina.

Un exemple és la restauració de dues hectàrees de prades de Posidonia oceanica a Mallorca, una planta autòctona del Mediterrani. La posidònia és fonamental per a la preservació dels ecosistemes aquàtics i els sistemes dunars i, a més, és un magatzem natural de carboni orgànic, la qual cosa la converteix en agent clau en la lluita contra el canvi climàtic. En aquest context, Red Eléctrica de España, el transportista i operador del sistema elèctric espanyol, ha llançat una iniciativa anomenada Bosc Marí, pioner al món perquè es tracta de la primera replantació d'aquestes característiques.

Segons els experts, la posidònia pot capturar una quantitat de carboni entre 17 i 250 vegades superior a la dels boscos tropicals. Aquest potencial li ha valgut el reconeixement de la Convenció de Berna com a espècie de flora estrictament protegida, així com la seva inclusió en diverses directives comunitàries i normatives autonòmiques que garanteixen la seva protecció.

La posada en marxa d'aquest projecte va tenir el seu germen el 2012, quan la companyia va llançar una recerca per estudiar l'ús de fragments de posidònia per a la recuperació de praderies a la regió balear. La iniciativa va tenir la col·laboració de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA) i es va concentrar en concret en les badies de Santa Ponça (Mallorca) i de Talamanca (Eivissa). Gràcies a aquest estudi, es va desenvolupar una guia metodològica sobre l'ús d'aquests fragments per a la restauració de zones marines degradades.

L'èxit obtingut per la recerca va donar el tret de sortida al que avui es coneix com a Bosc Marí de Red Eléctrica, l'objectiu de la qual és recuperar dues hectàrees de superfície a través de la plantació de 12.800 fragments de Posidonia oceanica a Pollença (Mallorca). La iniciativa va començar el 2018 i ja se n'han plantat 8.000 fragments que han aconseguit restaurar 1,5 hectàrees. El projecte, que conclourà al final del 2019, s'està desenvolupant amb la participació de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del Govern Balear, el Consell Superior de Recerques Científiques i l'Aeròdrom Militar de Pollença.

El Bosc Marí ja s'ha convertit en referència en el camp científic i ha aconseguit nombrosos reconeixements, entre els quals destaca un accèssit dels Premis Europeus de Medi Ambient del 2018.

Compromís amb el desenvolupament sostenible

El Bosc Marí és un dels projectes clau de l'estratègia de sostenibilitat del grup Red Eléctrica. La companyia aposta per un model de negoci que sigui capaç de donar resposta als reptes del futur, al mateix temps que garanteix la cura del medi natural i la generació de valor compartit mitjançant aliances.