25 de setembre de 2019
25.09.2019
Diari de Girona

El nivell del mar podria augmentar més d'un metre l'any 2100

Experts de l'ONU adverteixen que això podria obligar a desplaçar a milions de persones

25.09.2019 | 13:26
El nivell del mar podria augmentar més d'un metre l'any 2100

El nivell del mar augmentarà almenys 43 centímetres d'aquí a l'any 2100 en el millor dels casos si no s'actua enfront del canvi climàtic, la qual cosa impactarà tant a grans ciutats costaneres com a petits territoris insulars, segons alerta el primer informe específic sobre oceans i criosfera del Panell Internacional de Canvi Climàtic de l'ONU, que s'està presentant a Mònaco.

L'estudi revela que el canvi climàtic ha començat ja a provocar freqüents inundacions, augment del nivell del mar, una major pèrdua de les glaceres i pèrdua del permafrost.

Així, el IPPC conclou que les conseqüències podran ser fins i tot pitjors amb una acceleració de l'augment de les temperatures en el món, per la qual cosa considera que els Governs han de "necessàriament" adoptar accions "urgents i ambicioses" per a frenar les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle.

A més, revela que els extremadament elevats nivells del mar, que tenen una freqüència d'una vegada cada cent anys podran colpejar de forma habitual a moltes megaciutats i a petites illes el 2050, fins i tot en un escenari d'emissions reduïdes.

En aquest context, alerta que de mitjana a nivell mundial es pot aconseguir un augment del nivell del mar de 43 centímetres el 2100 en l'escenari d'emissions més baix d'un total de quatre que s'han considerat en l'estudi. En el pitjor dels escenaris, l'augment mitjà del nivell del mar aconseguirà 84 centímetres.

L'informe ha estat realitzat durant dos anys per 104 experts de 36 països i està basat en, almenys 7.000 publicacions científiques i ha estat aprovat la passada nit per representants de 195 països a Mònaco.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook