La intensitat de les onades de calor a Espanya i Portugal augmentarà un 104% fins el 2050, cosa que significa que notarem un increment de la temperatura en unes onades de calor que cada vegada seran més freqüents i extenses.

Aquest efecte, segons ha revelat un estudi sobre projeccions climàtiques en el qual han participat investigadors de les universitats de Vigo i Santiago de Compostel·la, afectarà especialment la regió centre-est de la península Ibèrica, on la calor podria arribar a créixer un 150% en les costes del Mediterrani i els Pirineus.

Aquest estudi, publicat recentment a la revista 'Atmospheric Research', apunta a un augment de l'extensió espacial -zones geogràfiques- de les onades de calor, la qual cosa es traduirà en una major exposició humana a la calor, en més risc d'incendis i en un augment de la demanda energètica.

Els indicadors d'una onada de calor es poden caracteritzar en quatre dimensions: freqüència, durada, intensitat i extensió espacial, però aquesta recerca aplica per primera vegada el factor excés de calor (EHF, en les seves sigles en anglès): un nou paràmetre desenvolupat que incorpora directament la intensitat i el procés d'aclimatació del cos humà davant les altes temperatures.

Amb aquest nou paràmetre, es poden detectar les condicions de les onades de calor, la qual cosa el converteix en una útil eina per a prendre decisions que minimitzin els impactes negatius de les onades de calor, tant en l'àmbit social (salut pública) o econòmic (agricultura o estalvi d'energia).

L'extensió mitjana de les onades de calor ja va créixer en un 1,71% per dècada entre els anys compresos entre 1971 i el 2000. A més, s'espera que aquesta tendència a l'alça continuï en el futur pròxim i els estudis apunten a un augment significatiu de la intensitat, freqüència i extensió de les onades de calor a Espanya i Portugal en el pròxim segle.