Quiosc Diari de Girona

Diari de Girona

Un procés més ràpid del que es creia

Vista general del casquet polar Àrtic. nasa

El gel marí a les regions costaneres de l’Àrtic es fon fins el doble de ràpid del que es pensava anteriorment, segons un estudi que es va fer públic l’any passat i que va canviar la perspectiva sobre la situació, que ja era preocupant. Ha estat dirigit per investigadors de la Universtity College London (UCL), que han emprat noves tècniques, més precises i fiables.

L’espessor del gel marí se sol deduir mesurant l’alçada del gel sobre l’aigua. Però aquest mesurament queda distorsionat per la quantitat de neu posada sobre el gruix del gel. La nova investigació de la University College London (UCL) va actualitzar els mapes àrtics usant tècniques més sofisticades.

D’aquesta manera, van concloure que el gel marí en regions costaneres clau es podria estar fonent entre un 70% i un 100% més ràpid del que es pensava.

La taxa de disminució als tres mars costaners àrtics de Laptev, Kara i Txuktxi va augmentar en un 70%, un 98% i un 110%, respectivament, en comparació amb càlculs anteriors. També van trobar que, als set mars costaners, la reducció en l’espessor del gel marí d’un any a l’altre va augmentar d’un 58%.

De manera cada cop més evident, el gel d’aquesta regió no aconsegueix sobreviure al desglaç de l’estiu i es fon amb més intensitat.

Compartir l'article

stats