El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, va afirmar ahir que la Generalitat no farà cap tipus d'inversió directa en la compra de la companyia aèria Spanair, ja que això correspondrà a empresaris privats. En roda de premsa després de la reunió del Consell Executiu, Nadal va indicar que el Govern català "pot arribar a ajudar en la cobertura financera" dels inversors privats, però "no hi invertirà directament".

El conseller va destacar que el pes de Spanair a l'aeroport de Barcelona-El Prat "és molt important", fet pel qual es tracta d'una operació "estratègica", tot afegint que el Govern vol que sigui conduïda per inversors privats.

A mitjan desembre, Scandinavian Airlines (SAS), grup propietari de Spanair, va arribar a un acord inicial amb un grup d'inversors de Catalunya per a la seva incorporació com a nous accionistes majoritaris de Spanair. Entre els inversors hi ha el Consorci Turisme de Barcelona -amb la participació de l'Ajuntament de la Ciutat Comtal i la Cambra de Comerç de Barcelona- i la Societat de Capital Risc Catalana d'Iniciatives -en què participen la Generalitat i l'Ajuntament-.

En un altre ordre de coses, el conseller de Política Territorial i Obres Públiques va matisar l'estratègia negociadora sobre finançament que havia marcat en els últims dies el president d'ERC, Joan Puigcercós, i va recordar que és el Govern qui ha de negociar.

Després que el Govern tripartit català unifiqués el passat dia 2 la seva posició de rebuig a la proposta del Govern central sobre el model de finançament, un dia més tard Puigcercós va dir que la Generalitat ha de fer una contraproposta que inclogui "xifres" sobre els diners que reportarà el nou sistema. Dilluns, Puigcercós va anar més enllà i va explicar que la setmana que ve ERC lliurarà a l'equip negociador que encapçala el conseller d'Economia, Antoni Castells, la seva pròpia contraproposta, que segons va dir representaria una "esmena a la totalitat" al pla de Solbes, i a més no va tancar la porta a incorporar CiU en la part catalana de la Comissió Mixta d'Assumptes Econòmics i Fiscals si demostra "lleialtat" a la Generalitat en aquest procés negociador amb Madrid.

Nadal va puntualitzar totes aquestes consideracions formulades per Puigcercós, sense arribar a esmentar el president d'ERC. D'entrada, el conseller va assegurar que en la reunió d'ahir cap dels consellers d'ERC ni de les altres formacions polítiques en el Govern va reclamar explícitament respondre al document de Pedro Solbes amb una esmena a la totalitat.

"Actitud unitària"

La resposta de la Generalitat al Govern espanyol, va destacar, serà formular les "observacions corresponents" sobre aquells aspectes del pla que consideri "encara insuficients". Nadal va voler destacar que "ha quedat clar que és voluntat del Govern de Catalunya mantenir una actitud unitària de negociació, de govern a govern".

"No m'ha semblat que de les diferents intervencions dels diferents membres del govern es poguessin desprendre posicions singularitzades, accents diversos", va explicar.

En aquest sentit, Puigcercós va assegurar que l'estabilitat del Govern està "garantida" perquè ERC no pensa "desertar" malgrat les dificultats en matèria de finançament, l'eventual sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut i la crisi. El president d'ERC va acusar un altre cop el Govern presidit per José Luis Rodríguez Zapatero d'actuar com a "trilers", perquè "estan fent una cerimònia de la confusió". "Tenim la sensació que Zapatero està dient coses diferents a tots, creant una gran confusió", va afirmar. "Tenim un compromís i el complirem. Els debats han de fer-se en el Govern", va afegir.