El president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va demanar ahir "calma" al voltant de la sentència que el Tribunal Constitucional ha d'emetre sobre l'Estatut i va defensar que qualsevol valoració ha de ser feta "amb tota prudència". A més, va avançar que l'executiu "respectarà" la sentència de l'alt tribunal.

En la roda de premsa posterior al primer Consell de Ministres després de les vacances Zapatero va defensar que "ha d'introduir-se un principi de calma" al voltant de l'Estatut, que està pendent de la resolució del recurs d'inconstitucionalitat presentat pel PP fa ?gairebé tres anys.

"La sentència sobre l'Estatut encara no s'ha produït. Qualsevol valoració em sembla que ha de ser exercida amb tota prudència -va insistir-. Esperem a la sentència del TC, que per descomptat respectarem, per fer les valoracions oportunes".

El cap de l'Executiu va destacar així que la calma ha de regir "amb caràcter general" i va rebutjar per aquesta raó fer una valoració de les reaccions produïdes durant les últimes setmanes a Catalunya, on ERC va arribar a proposar una manifestació en defensa del text estatutari.

"No hem de parlar sobre hipòtesis d'hipòtesis, no hem de valorar cap valoració sobre alguna cosa que no s'ha produït", va reiterar abans de defensar que aquest tipus d'actituds porten a "un joc que no porta enlloc".

En aquest sentit, va rebutjar també valorar les veus crítiques amb l'alt tribunal arribades des de membres del PSC, i va insistir a demanar respecte al treball del Constitucional. "Em limito a reproduir els punts fonamentals del nostre funcionament com a Estat de Dret i com a sistema democràtic", va assenyalar.

Zapatero va insistir que tothom "tindrà dret" a pronunciar-se sobre la sentència quan s'hagi produït, i va emfatitzar també que tots tindran a més l'"obligació" de respectar-la. Finalment, preguntat per una possible reforma de la Constitució en cas d'una sentència negativa, Zapatero va afirmar que es tracta d'alguna cosa que no creu "que a ningú ni tan sols se li hagi passat pel cap sabent el que representa i el que exigeix pel que fa a majories". Les reformes constitucionals han de ser aprovades amb una majoria de tres cinquenes del Congrés i el Senat, alguna cosa que ara no és possible amb el consens de socialistes i populars.

Crítiques d'ICV

La portaveu d'ICV-EUiA en el Parlament, Dolors Camats, va celebrar ahir que "tots els dirigents d'ERC coincideixin" en la defensa de l'Estatut, però va subratllar que si haguessin optat pel sí en el referèndum de l'Estatut, avui Catalunya tindria "molta més força per defensar-lo".

La dirigent ecosocialista va reconèixer l'aposta de la formació republicana per la defensa de l'Estatut, però a la vegada li va fer aquest retret al seu soci de Govern.

"Si al seu moment, quan es va aprovar l'Estatut (els dirigents d'ERC) haguessin coincidit, avui tindríem un Estatut aprovat amb molta més participació, amb molts més sí i per tant amb molta més força per a defensar-lo davant el Govern i el TC, i això seria un element de defensa preventiva", va remarcar.

Així mateix, Camats va comentar que l'expectació actual respecte a la sentència del Tribunal Constitucional sobre aquesta llei orgànica "desmenteix als qui deien que l'Estatut és paper mullat", i va reivindicar el "recorregut" que té aquesta llei aprovada en referèndum.

Va deixar clar que ICV defensa l'Estatut i la seva constitucionalitat "des del primer dia", i, sense concretar a qui es referia, va lamentar que alguns "tinguin la valoració feta digui el que digui la sentència" i que "sembla que desitgin que aquesta sigui dolenta". Camats també va dir que l'expectació que ha aixecat la sentència del TC sobre aquesta llei orgànica "desmenteix a qui deia que l'Estatut era paper mullat". Preguntada per si el PP català ha de participar en una cimera per analitzar la sentència de l'Estatut, va admetre que "no té sentit".

Fora de lloc

El portaveu econòmic del PP, Cristóbal Montoro, va qualificar com a "fora de lloc" l'advertència del tripartit català en el sentit que una sentència adversa del Tribunal Constitucional en relació amb l'Estatut català obligaria a "refer el pacte polític entre Catalunya i l'Estat".

Montoro va afegir que la competència de la interpretació de les lleis correspon als tribunals. A més va recordar que els governs de qualsevol autonomia, com tots els partits, hi són "per complir la llei".