L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, va cessar ahir el seu "número dos", el primer tinent d'alcalde Carles Martí, arran del fracàs de la consulta sobre el futur de la Diagonal, en la qual el 80% dels barcelonins va rebutjar la reforma amb una participació amb prou feines del 12,17%.

Hereu va demanar en roda de premsa la dimissió de Martí, minuts després de conèixer-se els resultats de la consulta ciutadana convocada per l'Ajuntament, en la que només 20.447 votants, l'11,88%, van donar suport a l'opció A que proposava el govern municipal per transformar la Diagonal en un bulevard. L'opció B, la van abonar un 8,28% de barcelonins -14.260 en total-, mentre que la C, que rebutjava les dues alternatives de reforma de la Diagonal, va arrasar amb 137.540 vots, el 79,84%.

Arran del fracàs de la consulta, Hereu va demanar la renúncia del seu "número dos" mentre anunciava la reorientació i reorganització del govern municipal i el cessament de la gerent d'administració electrònica del consistori, Pilar Conesa. "La ciutadania ens ha dit que no era ni la pregunta adequada ni el moment adequat", va admetre l'alcalde, que va lamentar que el que havia de ser "un instrument d'acostament s'ha convertit en el símbol de l'allunyament de les preocupacions dels ciutadans", fet que interpreta com "un avís". L'alcalde va afirmar, a més a més, que demanarà responsabilitats a les empreses responsables de la plataforma de vot pels "errors inadmissibles" que es van donar en el procés.

Carles Martí el sacrificat

També en roda de premsa, va comparèixer després davant els mitjans Martí per anunciar la seva dimissió, després de deu anys com a regidor de l'Ajuntament barceloní, i assumir com a pròpia l'"equivocació" d'haver convocat la consulta.

"He acordat amb l'alcalde que avui o demà deixaré de ser regidor d'aquesta ciutat", va anunciar Carles Martí, que va explicar que Hereu ha decidit cessar-lo a ell, per ser qui va plantejar la idoneïtat de la consulta, per "demostrar de la manera més clara i nítida que això havia estat un error". Martí va afegir que l'alcalde no hauria de dimitir, "en absolut", atès que ell és "el responsable polític últim d'una equivocació política de primer ordre". Martí, considerat com un possible futur substitut d'Hereu veu truncades les seves possibilitats.

Ara, els regidors socialistes Assumpta Escarp i Jordi William Carnes es perfilen com els dos candidats a rellevar a Martí com a primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament, el qual seguirà com primer secretari del PSC de Barcelona.