El Govern tripartit de la Generalitat ha accelerat els concursos de mèrits i la provisió de llocs de treball vacants per assegurar que els càrrecs directius tinguin blindats els complements i els sous de manera permanent. En els darrers dies, el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha augment el nombre de resolucions de convocatòries. La parlamentària de CiU, Pilar Pifarré, va advertir que la Generalitat haurà de pagar els complements econòmics "per tota la vida" encara que els treballadors canviïn de lloc de treball.

Des de l'1 de juny s'han publicat almenys 28 resolucions que tenen a veure amb concursos específics de mèrits i capacitats per la provisió de llocs de treball, així com convocatòries per cobrir vacants. Com a exemple, el Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació va publicar dimarts una resolució per a convocar set "llocs singulars". La Generalitat cobriria amb la promoció de funcionaris els llocs de responsable d'Estudis i Assessorament Jurídic, Àrea d'Afers Parlamentaris Interdepartamentals, responsable d'Estudis, Projectes i Programes, coordinador d'Atenció als Represaliats, responsable tècnic de Recursos Humans i Coordinació Administrativa, responsable tècnic del Web i la intranet, responsable tècnic de Difusió de la Informació.

També hi ha altres departaments, com Presidència, Vicepresidència o Justicia que també han tret a concurs places per a cobrir diversos llocs de treball . Es tracta de la convocatòria per dotar de plaça fixa a comandaments de diverses àrees, en les que també s'inclouen càrrecs directius de la policia o dels Mossos d'Esquadra, dels serveis sanitaris o vinculats al Servei d'Ocupació.

El grup de CiU al Parlament de Catalunya ha anunciat que demanarà més informació sobre el nombre de llocs que s'han anat cobrint en els darrers mesos utilitzant aquest sistema. La parlamentària Pilar Pifarré considera que el motiu d'aquests nomenaments "amb presses" és "els canvis que es podrien produir després de les eleccions" a la tardor vinent.

Segons Pifarré, "existeixen dos tipus de convocatòries: les de comandaments i les de càrrecs de lliure designació".

En el primer cas -el dels càrrecs directius-, la convocatòria es produeix en la majoria dels casos amb persones que porten molt de temps exercint el seu càrrec, quan el lloc s'hauria de treure a concurs quan fa sis mesos que s'ocupa. CiU assegura que els seu lloc pot canviar-se i fins i tot desparèixer si es fa una reestructuració, però "amb el concurs específic se'ls dóna una garantia econòmica".

En el segon cas -els de càrrecs de lliure designació-, es tracta de funcionaris i els dona dret a cobrar aquest complement de manera fixa "per tota la vida". CiU recorda que la majora part dels complements són elevats, - entre el nivell 27 i 30, que suposen més de 20.000 euros anuals-. Els nacionalistes auguren que "si es canvia de lloc aquestes persones continuaran percebent aquests complements retributius encara que la seva funció sigui la de tècnics i deixin de ser comandaments o o de càrrecs directius".

Contrast amb les retallades

Els nacionalistes detecten que en les darreres setmanes s'han intensificat aquestes convocatòries. A més, Pilar Pifarré afirma que la decisió contrasta en les retallades pressupostàriesque s'han promès que es faran entre els funcionaris ja que els complements seran un llast pel futur.