El vicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira (ERC) va accelerat. Amb les mateixes presses per les que el seu cotxe oficial se salta els límits de velocitat, Carod- Rovira ha manat la pressa en la tramitació de les ajudes a les entitats afins abans de deixar el càrrec. Ara s'ha donat a conèixer la pròxima aprovació d'un conveni entre el seu departament i l'Associació d'Amics de la Bressola per valor de 625.800 euros per la difusió d'un llibre i un CD, així com la creació d'un grup d'antics mestres. El Govern també té sobre la taula una subvenció de 1.150.000 euros per l'associació esportiva Joves Dirigents Catalans, que es repartiran entre 2010 i 2012. Entre les dues entitats sumaran gairebé dos milions d'euros en temps de crisi.

Fa poques setmanes, el Govern va paralitzar un conveni que impulsava també ERC i que tenia com a objectiu atorgar una subvenció de 5 milions d'euros a l'entitat Acció Cultural del País Valencià d'Eliseu Climent. La Bressola és una entitat que gestiona escoles per fomentar el català a la Catalunya Nord. La Bressola ha rebut més de 6 milions d'euros (uns mil milions de pessetes) des de 2004, quan el tripartit va assolir el govern català.

El conveni va passar pel consell tècnic, el pas precedent perquè el Consell Executiu pugui aprovar-lo dimarts vinent. L'acord, que signaria el secretari general del Departament de Vicepresidència, Rafel Niubò, destina 625.800 euros de la Generalitat perquè es pugui crear material didàctic i per impulsar un grup d'antics mestres del centre La Bressola. A més, el conveni també preveu la dinamització del projecte "Musiquetes.cat", la distribució del "llibre de la Bressola" i del CD "Musiquetes". La Generalitat hauria de pagar el 80% de la subvenció quan se signi el conveni. L'acord anirà al ple del Consell Executiu de dimarts vinent, on es decidirà si s'atorga o no aquest ajut a la Bressola.

L'acord repeteix la mateixa quantitat que ja es va donar l'any passat. Segons una resolució del passat desembre, La Bressola va rebre 625.800 euros per al seu projecte educatiu de mans de Vicepresidència. A més, entre 2006 i 2007 van rebre més d'un milió d'euros de subvenció. La quantitat més substanciosa que la Generalitat ha destinat a l'escola francesa són 2.,6 milions d'euros per la construcció d'un centre educatiu, que es va finançar a crèdit.

Els Joves Dirigents Catalans

L'Associació Joves Dirigents Catalans (Jo-Dic), que es va fundar el 2007 amb la voluntat d'agrupar els dinamitzadors d'activitats juvenils i fomentar tant la pràctica de l'activitat física com la formació entre els joves. La Generalitat també té a punt un conveni pel que el Govern destinaria més d'un milió d'euros. Aquesta gairebé desconeguda entitat, ja va comptar amb el suport de Rafel Niubò per a la Trobada Nacional de l'Associació Joves Dirigents de l'any passat.

Segons el conveni que té a punt la Generalitat, el col·lectiu d'animadors rebria 330.000 euros auqets mateix any, uns 430.000 euros més el 2011 i els 390.000 euros restants per al 2012. El finançament es faria a través del Consell Català de l'Esport, organisme que també controla ERC.

L'objectiu de la subvenció és dotar a l'organitació de "mitjans materials i humans" per a poder executar programes, que suposa un terç del total de l'ajuda. El Consell Català de l'Esport també pretèn crear una xarxa territorial per acolir el màxim de dinamitzadors esportius de tot Catalunya. Un terç del total de l'ajuda està destinat a la formació de dinamitzadors esportiu a Catalunya.

El cas de la Bressola i de Joves Dirigents Catalans és idèntic al que es va viure fa poques setmanes amb Acció Cultural del País Valencià, una entitat presidida pel valencià Eliseu Climent que ha rebut grans quantitats dels departaments vinculats a ERC. A finals de maig, el Govern va paralitzar un conveni que tenia com a objectiu atorgar una subvenció de 5 milions d'euros a l'entitat Acció Cultural del País Valencià d'Eliseu Climent.

El conveni ja estava redactat i la intenció del Govern era que fos aprovat amb la signatura dels cinc consellers republicans. Finalment, però, l'executiu va paralitzar el projecte, ja que es va creure necessari reconsiderar l'atorgament d'una subvenció de 5 milions d'euros.

El conveni es volia traslladar al consell tècnic, pas previ perquè el Govern en fes l'aprovació, però es va retirar abans que pogués ser debatut. Segons fonts del propiGovern, va ser la mateixa direcció d'ERC que, en l'últim moment, va decidir parar aquesta millonària subvenció en considerar que calia repensar-s'ho tenint en compte que ens trobem en un període de crisi. Altres fonts van assegurar que va ser Josep-Lluís Carod-Rovira, a través de la Conselleria de la Vicepresidència, qui va proposar el conveni amb Acció Cultural. Aquest departament va assegurar que no en tenia constància tot i ser un dels signants del mateix juntament amb la resta de conselleries d'ERC.

El conveni preveia que l'aportació econòmica més important l'havia de fer Cultura, amb 1,9 milions d'euros. Les conselleries de Vicepresidència i Innovació havien de fer una aportació d'1,2 milions per realitzar diversos congressos de la llengua catalana i economia, teatre destinat especialment per a joves o per promocionar la música en català. Acció Cultural del País Valencià ha estat en els darrers anys una de les grans beneficiàries de la política de subvencions de la Generalitat amb els governs del tripartit. També ho era en l'època de CiU, però amb quantitats inferiors.

El Consell Català de l'Esport també té previst atorgar una subvenció de 4.460.000 euros per a la Unió de Federacions Esportives de Catalunya. La Generalitat destinarà a les federacions 1.480.000 euros aquest any, 1.470.000 al 2011 i 1.510.000 euros per al 2012.