Com va la gira pel país?

Omplint els locals. El moviment basat en la nostra proposta de declarar la independència al Parlament de Catalunya dins la propera legislatura, si tenim la majoria suficient, està quallant.

La seva popularitat ajuda a omplir les sales.

Poso la meva notorietat al servei del país i del projecte.

El poden acusar d'utilitzar el Barça per adquirir una notorietat que aprofita amb fins polítics?

No poden. Quan vaig arribar a la presidència del club només tenia al cap aconseguir el millor Barça de la història. És a les acaballes del mandat quan penso que és el moment idoni perquè el país tingui un nou impuls i s'hi produeixi un canvi. I si la notorietat serveix al país, benvinguda, perquè quan dic alguna cosa sobre la llibertat del meu país té ressò nacional, estatal i internacional.

Quan va decidir el pas?

M'ho començo a rumiar l'11 de setembre de 2009, en què participo en una manifestació de Sobinaria i Progrés a la qual em convida Joel Joan.

Té aurèola de guanyador, però només ha guanyat unes eleccions, perquè les segones no es van celebrar, i ha perdut una moció de censura, encara que la llei li permetés continuar en el càrrec.

He guanyat més d'unes eleccions perquè en la reelecció els socis van considerar que només calia una candidatura, ja que ho estàvem fent bé. I en la moció de censura, davant de com es va produir, va ser un èxit mobilitzar 16.000 socis del Barça que van fer possible que legítimament pogués cotinuar en el càrrec. Però tot se?guit es va produir una assemblea de compromissaris en què vaig capgirar els percentatges.

El nou president fa gestos que rebaixen la radicalitat catalanista i no passa res. La massa social era menys catalanista que vostè?

A mi m'han educat en el catalanisme i el barcelonisme, i ja vaig dir que entenia el Barça com una forma més de defensar i promoure els drets i llibertats de Catalunya. Ara no he de fer res més que respectar el que es fa, sempre que no s'actuï difamant a través de la caverna mediàtica espanyolista.

A què es refereix?

A tot el que es diu dels comptes, amb dades fora de context.

Suposo que li han preguntat moltes vegades com administrarà la Generalitat quan no ha quadrat les xifres del club.

Estan més que quadrades i són les millors de la història.

No és el que deia la junta entrant amb l'auditoria a la vista.

No parlaré del que diu la junta entrant fins que presentin oficialment els números. Jo estic molt orgullós de la gestió que hem fet i si algú vol destruir, o menystenir, o tergiversar aquesta gestió, deu ser perquè actua des del ressentiment i des de determinats interessos que volen desprestigiar la nostra proposta a través de la meva persona.

La nova junta?

No parlo de la nova junta. Hi ha qui vol desprestigiar-nos i utilitza el que sigui. Hi estem acostumats, jo fa set anys que rebo aquestes crítiques. Aquí s'ajunten els que volen mantenir l'actual estatus per continuar vivint del momio, i la caverna mediàtica espanyolista, perquè li toca el voraviu una proposta d'independència basada en una argumentació fonamentalment econòmica. Quan parlem de seques amb botifarra i barretina, pensen que ja se'ns passarà, però quan parlem d'economia, salten, perquè se'ls veuen les vergonyes dels 22.000 milions d'euros que ens prenen cada any. Tot això fa que apareguin aquestes informacions, que desvirtuen una realitat molt bonica i una època de la qual estem molt orgullosos els culers. I que no podran esborrar. Confio que l'actual junta no caigui en aquest parany.

Per què no s'han entès amb Joan Carretero?

Ens hem entès en els trets fonamentals de pensament polític, no ens hem entès en la configuració de les candidatures. Nosaltres pensàvem que fer unes primàries ens donava molta força i legitimitat i Reagrupament va considerar que no havia de participar-hi.

Qui és més del morro fort?

No es qüestió del morro fort, sinó que per fer el que estem fent hem de ser homes amb una personalitat forta.

Vostè li va dir: vingui al meu despatx. No era el gest més cordial!

No ho recordo d'aquesta manera. Va ser Carretero qui em va venir a buscar, i quan jo vaig veure que calia convidar tot el catalanisme polític i els moviments socials a una coalició, en Joan ho va entendre perfectament i ho va respectar. [Laporta va convocar per carta Carretero a una reunió al seu despatx, a celebrar el 19 d'agost, per parlar d'una possible coalició, però el metge va respondre que aquell dia tenia consulta a Puigcerdà].

No és molta gosadia utilitzar el nom de Solidaritat Catalana?

Sóm agosarats. Per proposar la independència se n'ha de ser.

Em referia que una formació petita agafi un nom tan gran.

La nostra formació és la resposta política a la manifestació del 10 de juliol, la més gran de la història de Catalunya; el que estem fent és prou gran com per utilitzar un nom que ho recull molt bé.

L'interessa el que pensen i diuen de vostè a Espanya?

M'interessa perquè el que estem fent és a favor de Catalunya però no és en contra de ningú. I a la llarga, un cop estigui consolidat serà bo per a Espanya i per a Europa.

Àngel Colom va crear el PI i ara és a Convergència. Pot garantir que vostè no acabarà a CDC?

Per treballar amb nosaltres CDC hauria d'assumir la proposta de declaració unilateral d'independència en la propera legislatura. Convergència ha actuat en connivència amb els que ens han estat empobrint econòmicament, democràticament o nacionalment. Això nosaltres no ho farem.

Si li pregunto a qui investiran si no tenen majoria absoluta...

Nosaltres no fem això per investir ningú altre. El nostre pensament és: si tenim els 68 diputats, declarem la independència, i si no, treballarem fins a tenir-los.

Només 68, la meitat més un?

Majoria absoluta, suficient per aprovar la declaració. La nostra intenció és que el 28 de novembre sigui un referèndum per la independència, a la qual, per moltes metàfores que hi posin, ja han renunciat tant Convergència com Esquerra.