El president de la Generalitat, Artur Mas, visita avui el president espanyol, Jose Luis Rodríguez Zapatero, amb el deute de la Generalitat com a tema principal. Els dos mandataris fixaran les bases de la seva relació institucional i fonts de la Moncloa van assegurar que Zapatero intentaria recompondre les relacions amb Mas, que diuen es van malmetre després de la negociació de l'Estatut.

La trobada d'avui és la primera entrevista entre els dos presidents des que Mas va accedir a la presidència de la Generalitat. La trobada arriba després de la reunió que van tenir Zapatero i Duran Lleida, designat interlocutor de la Generalitat a Madrid, per tal de llimar alguns obstacles.

La relació personal entre Zapatero i Mas no és gaire bona després de la "traïció" de l'Estatut. Mas va considerar que Zapatero no va respectar l'acord no escrit al qual havien arribat i que consistia a respectar que governés Catalunya la força política més votada. El 2006 CiU va guanyar les eleccions però es va reeditar el Tripartit amb el socialista José Montilla al capdavant.

El govern espanyol confia que "l'objectiu comú" de superar la crisi pot ajudar a recompondre les relacions entre els dos presidents "si és que per part de Mas es consideren descompostes".

El mateix Mas ha reconegut en més d'una ocasió que la seva relació personal amb Zapatero "no és la millor del món", però considera que les relacions institucionals estan per damunt d'aquestes consideracions.

Si Zapatero té com a prioritat recompondre les relacions personals amb Mas, el president català vol que l'eix de la conversa sigui el pla del seu govern per reduir el dèficit de Catalunya. Zapatero ja va avançar divendres la "predisposició favorable" de l'Executiu perquè la Generalitat pugui tenir "un finançament raonable", però va exigir a canvi compromisos "concrets, estrictes i temporals" de reducció del dèficit.

El president espanyol ha advertit més d'un cop que la decisió d'autoritzar Catalunya a emetre més deute no és de caràcter polític i es basarà en fonaments econòmics i financers i en els compromisos de reducció de dèficit que assumeixi el Govern.

"Punt de no retorn"

Des de la Generalitat confien que el Govern espanyol doni llum verda al seu pla de viabilitat i autoritzi a emetre més deute aquest any davant un dèficit del qual Mas ha culpat l'Executiu de Zapatero i el tripartit català. Si això no fos possible Mas ja va dir que "es podria arribar a un punt de no retorn" en les ?relacions entre Catalunya i Espanya.

Un altre dels elements que Artur Mas posarà damunt la taula serà concretar els 29 traspassos que el tripartit va deixar pendents de tancar. També reclamarà revisar sis transfarències que segons CiU van quedar incomplertes, com les Rodalies de Renfe.

Artur Mas també demanarà noves transferències com les dels edificis dels Hospitals de la Vall d'Hebron, l'Hospital de Bellvitge o el dels Germans Trias i Pujol de Badalona. Uns centres sanitaris que fa temps que gestiona.

El president també exigirà el "compliment estricte" de la disposició addicional tercera de l'Estatut, referida al percentatge mínim d'inversions estatals en infraestructures a Catalunya.

Contrapartides

A canvi de totes aquestes demandes la Generalitat oferirà el seu pla d'estalvi, que preveu reduir un 10% la despesa de l'administració.

La situació de les caixes d'estalvis, la reforma de les pensions i altres aspectes de l'acord econòmic i social signat pel Govern amb els agents socials seran també analitzats a la reunió de Moncloa.

Artur Mas considera que la reunió serà complicada però va assegurar ahir, en un acte a Molins de Rei, que hi anirà amb ànim de buscar solucions i no només de queixar-se. Qui també ha reaccionat a la reunió és el PP que va assegurar que esperen que de la reunió en surtin acords i no només bones paraules.