El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha explicat aquest divendres que el Govern reduirà, com a mínim, un 10% el pressupost per a les universitats del 2011.Ha afegit que l'ajust econòmic durarà dos anys, tot i que espera que el 2012 sigui menor. El conseller s'ha reunit aquest divendres amb els rectors de les universitats públiques però, segons ha manifestat en finalitzar la trobada, no s'han concretat percentatges ni està encara decidit l'afectació a la inversió universitària, a l'espera d'elaborar els pressupostos del Govern. Tot i això, ha alertat que els rectors es poden anar 'fent una idea' de que serà com a mínim del 10%. A més, ha matisat que aquesta reducció no té perquè ser lineal.

El pressupost de les universitats del 2010 era de poc més de 1.000 milions d'euros. Si finalment es confirma que aquest any el Govern el reduirà un 10%, això significaria uns 100MEUR menys. Tot i això, Mas-Collell ha descartat concretar la xifra final ja que, segons ha dit, durant la reunió d'aquest divendres no s'han concretat números.

El conseller també ha explicat que s'està estudiant de quina manera aplicar aquesta reducció pressupostària i ha assegurat que aquesta 'no ha de ser lineal' entre les universitats ni dins de les mateixes.

Mas-Colell ha agraït la 'comprensió' dels rectors, ja que ha assegurat que les universitats són 'la clau' per al futur i ha mostrat la seva preocupació per haver de 'demanar sacrificis'. S'ha mostrat optimista de cara al futur i ha confiat que els rectors 'sabran trobar la manera' per afrontar aquesta situació.

Les universitats demanen que se'ls torni el deute

El president de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP) i rector de la de Barcelona (UB), Dídac Ramírez, ha assegurat que les universitats entenen la situació actual i es mostren solidàries però ha demanat que les reduccions siguin 'conjunturals i no estructurals'. A més, els rectors demanen que el Govern, quan pugui, els retorni el 'deute històric' que els anteriors governs han anat acumulant.

Ramírez ha considerat necessari que un cop es superin les dificultats econòmiques actuals el Govern retorni aquells diners que els centres han anat avançant per poder continuar amb la seva activitat. A més, Ramírez ha fet la petició que, un cop superada la crisi, les universitats recuperin el nivell d'inversió actual, i que, en la mesura del possible s'apugi.

Mas-Colell ha contestat que un cop passada la crisi 'el que seria apropiat és recompensar' l'esforç dels centres per ser més eficients, per la qual cosa ha dit que en cap cas es veuran penalitzades.

Ramírez ha mostrat el compromís de les universitats de treballar per l'eficiència per reduir costos. Una altra de les mesures que es podrien aplicar seria l'agrupació d'un 10% dels màsters que hi ha actualment, especialment d'aquells amb poca demanda o que ofereixen més d'una universitat.

Augment de les taxes

D'altra banda, Mas-Colell ha assegurat que s'està estudiant un augment de les taxes universitàries. El conseller ha reconegut que això no suposaria un gran augment de l'aportació als comptes públics però ha dit que 'té certa lògica' i que si hi ha un 'consens raonable el Govern ho afavorirà'.

Per la seva part, Ramírez, com a rector de la UB, s'ha mostrat contrari a aquesta mesura, tot i que 'obert' a encetar una reflexió. El rector ha dit que d'iniciar-se aquest debat s'ha de tenir en compte en tot moment l'aposta per una forta política de beques i sense deixar de banda l'equitat entre els alumnes.

Mas-Collell ha assegurat que s'escoltarà els rectors sobre aquest aspecte, que s'ha de diferenciar sobre els diferents tipus de màsters i que si s'aplica un augment de taxes ha d'anar acompanyat d'un programa de beques.