El president d'ERC, Joan Puigcercós, va assegurar ahir que ni s'ha plantejat el fet que si Joan Laporta s'acabés integrant a ERC, es fes càrrec del partit ni que acabés acusant els republicans d'aprofitar-se del seu nom. Tot i així, va voler deixar clar que ERC és un "partit obert i que un militant amb tres mesos d'antiguitat ja té dret a aspirar a formar part de la direcció." En la mateixa línia, va fer una aposta perquè l'independentisme vagi unit i va criticar els qui "la seva voluntat no és sumar i fer fora ERC".

El trencament de Laporta amb Solidaritat Catalana per la Independència (SI) va seguir ahir capitalitzant part de l'actualitat política catalana.

El candidat d'ERC-Reagrupament a l'alcaldia de Barcelona, Jordi Portabella, va anunciar que es reunirà entre dilluns i dimarts vinent amb el president de Democràcia Catalana, Joan Laporta, per concretar els detalls de la incorporació de l'expresident del FC Barcelona a la seva candidatura.

Laporta, fins ara cap visible de Solidaritat, va afirmar que seguirà com a diputat autonòmic malgrat la seva ruptura amb la resta de líders de la formació, mentre sospesa abandonar el subgrup al Parlament ja que "més val sol que mal acompanyat".

Encara que Portabella no va concretar el número que podria ocupar Laporta, sí que va deixar clar que el president d'un partit que s'incorpora a la seva candidatura ha de tenir un lloc assegurat d'elecció, cosa que equivaldria a anar de número 2 o número 3, ja que el quart està reservat al candidat de Reagrupament. Portabella va afirmar que la probable incorporació de Laporta i Democràcia Catalana "no tanca el tercer espai" independentista que proposa el candidat republicà a d'altres forces polítiques i col·lectius que vulguin "sumar". El candidat d'ERC-RCat va destacar el "valor de la unitat en el tercer espai" per disputar la victòria a CiU i PSC a les eleccions municipals i ha recordat que "tots els projectes es fan forts quan se centren amb el denominador comú que els uneix i no en les diferències".

De la seva banda, Puigcercós va carregar contra els que volen dividir el moviment independentista i el seu partit central: "Si algú es pensa que la farà desaparèixer (a ERC), no és tan fàcil. Té 80 anys d'història, té molta presència municipal, fregarem les 700 candidatures, i això no es pot esborrar, malgrat que algú ho vulgui fer", va assegurar Puigcercós.

Puigcercós va lamentar que en l'independentisme hi hagi una ?exigència que fa que "les petites victòries no siguin res" i això generi "frustracions". També va admetre que en aquest àmbit com en molts altres, hi ha "personalismes" i va fer una crida a "treballar conjuntament" i a "no dividir més".

El futur del Grup Mixt

De la seva banda, el president de Ciutadans (C's), Albert Rivera, va descartar la possibilitat que la seva formació plantegi canvis en el funcionament del grup mixt si Joan Laporta abandona Solidaritat per la Independència (SI) i, per tant, SI es queda amb els mateix nombre d'escons que Ciutadans, tres.

"Els canvis, les baralles i les escissions que pugui tenir Solidaritat i els partits que formen part d'aquesta coalició ni ens afecten ni ens preocupen, simplement volem treballar", va dir des de Madrid, on va presentar una petició al Govern espanyol perquè aturi mitjançant el TC la proposició d'independència unilateral que han presentat els seus companys de grup.