El nou director General de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball de la Generalitat, Ramon Bonastre Bertran, de 54 anys, té un passat judicial i una trajectòria professional, que no apareixen en el seu currículum. Inclou una condemna a un any de presó per malversació de cabdals públics. Els fets el fan difícilment qualificable com un "dels millors", per usar una expressió d'Artur Mas. Bonastre apareix com a president de l'organització local de CDC a Sant Cugat i president de la sectorial de Treball i Relacions laborals de CDC. Va néixer a Montblanc (Conca de Barberà) i ara resideix a Sant Cugat (Vallès Occidental).

Bonastre va ser condemnat en sentència de l'audiència provincial de Tarragona del 30 d'abril del 1991, esdevinguda ferma, a una pena d'un any de presó i inhabilitació absoluta durant sis anys i un dia, en concepte d'autor d'un delicte continuat de malversació de cabdals públics.

El procés criminal va tenir a veure amb la seva gestió com a "secretari interventor habilitat" de l'Ajuntament d'Ascó, durant el mandat de l'alcalde, radicalment antinuclear, Juan Carranza. El text de la sentència és particularment dur contra Bonastre i tota la gestió municipal. La prova és que aquest va ser considerat mereixedor de la mateixa pena que el propi alcalde. En canvi, el dipositari dels fons municipals només va ser condemnat a pagar una multa. El nou Ajuntament d'Ascó va constituir-se en acusació particular i va reclamar contra el llavors exalcalde Carranza i l'avui director general de la Generalitat la pena de vuit anys i un dia de presó major. En canvi, el ministeri fiscal va elevar a definitiva la petició a la qual després va accedir el tribunal: un any de presó i sis anys i un dia d'inhabilitació.

En la seva sentència condemnatòria la Sala Primera de l'esmentada Audiència afirma que "la contabilidad del Ayuntamiento (d'Ascó) se llevara de forma anárquica, rayando en lo caótico, pues no existía concordancia entre los ingresos liquidados y los padrones correspondientes, quedando al final del beneficio restos por cobrar y pagar, sin los debidos soportes documentales". També es refereix a una "cuenta (bancària) bisagra".

La sentència també estableix que "tanto el secretario interventor (és a dir Ramon Bonastre), como el Dipositario (condemnat a una pena molt menor) dieron viabilidad con sus firmas, necesarias para realizar las transferencias, a sabiendas de que los fondos públicos iban a una cuenta que ellos no podían intervenir ni vigilar, desentendiéndose por completo del destino que dichos fondos pudieran tener ni quiénes han sido sus receptores".

Malgrat aquests fets, Bonastre va ser nomenat el 2002 Subdirector General d'Emergències de la Generalitat i a l'any ?se?güent, sempre sota Jordi Pujol, Director General d'Emergències. Novament, va dur a terme una gestió que, per dir-ho atenuadament, no pot ser qualificada de "les millors". En efecte, es va produir l'escàndol dels camions de bombers, dits "egipcis" perquè havien estat concebuts per circular per deserts egipcis. Eren del tot inadequats per les carreteres. Per això bolcaren diverses vegades, causant la mort de dos bombers. Encara ara, nombrosos bombers mantenen un rebuig frontal de la gestió i de la persona de Ramon Bonastre. Curiosament, fou sota el Tripartit, durant el període del 2004 al 2009, que Bonastre va ser cap de l'àrea de polítiques sindicals de la Conselleria d'Innovació, Universitats i Empresa, dirigit per Josep Huguet, d' ERC.

Per un altra banda, en un anunci en un diari de maig del 1986 apareix un Ramon Bonastre com a "cap del gabinet a Barcelona" de la gran empresa constructora "Dragados y Construcciones, S. A". La nota es refereix a un curs sobre seguretat en el treball, allò que va fallar en el cas dels bombers. Aquell Bonastre va presidir l'acte en representació de Manuel Feu, llavors identificat com a secretari general de la Conselleria de Treball i avui membre de l'inefable Consell Audiovisual de Catalunya.

Encara hi ha més. El passat gener, en arribar Artur Mas a la Generalitat, dos diaris barcelonins, propers a CDC, publicaren que Ramon Bonastre seria el nou director general de Policia, en la Conselleria que dirigeix Felip Puig. Fou llavors que en aquesta col·laboració vaig publicar, el 25 de gener, una petita part del passat de Bonastre, que acabava de saber.

Finalment, una font econòmica, sorpresa per la trajectòria de Bonastre, m'informa que la setmana passada aquest darrer es va reunir amb el comitè d'empresa de la fàbrica Derby, avui molt afectada per la crisi. Afegeix que els treballadors quedaren al·lucinats de la poca competència professional de Bonastre. És un fet més respecte al misteri que representa la força fàctica de Bonastre dins CDC. Altres han acabat la seva carrera política per raons aparentment més lleus, sense cap sentència ferma, que, a més, va concloure definitivament amb una pena important i amb uns fonaments jurídics que no poden ser ?menys?tinguts.