Dirigents crítics amb la cúpula actual del PSC coincideixen en els seus objectius per al XII congrés del partit, entre ells aconseguir que el PSC tingui un grup propi al Congrés dels Diputats i revisar la relació amb el PSOE, però discrepen en l'estratègia que cal seguir per aconseguir-los.

Segons diverses fonts del PSC, dirigents de la branca més catalanista del PSC, entre ells alguns exconsellers, estan intentant coordinar la seva estratègia i les seves demandes amb la plataforma Nou Cicle, encapçalada per Raimon Obiols, i amb els col·lectius que demanen una renovació a fons des de les xarxes socials, com a 'congresdesdebaix'.

No obstant això, les seves estratègies topen, ja que mentre uns aspiren a fer taula rasa amb la cúpula actual al congrés, altres volen una solució negociada i arrossegar el partit a les seves posicions.

Fonts de Nou Cicle apunten que comparteixen els comentaris que ha fet en les últimes setmanes l'exconseller Ernest Maragall i en què ha de renovar-se a fons l'estratègia i les dinàmiques del partit, però subratllen que no estan "per fer la guerra".

Aquestes fonts apunten que les diferències no han de ventilar-se en públic, encara més el PSC afrontarà a final d'octubre un congrés de tanta rellevància com el fundacional.

Així, mentre el sector més crític amb l'actual direcció del PSC es proposa demostrar que la seva posició ja no és "minoritària" i subratllen que no permetran que se'ls menyspreï al congrés, els moderats subratllen que la reivindicació del grup propi al Congrés és ja una demanda "majoritària" en el si del PSC i destaquen que dirigents abans totalment tancats a aquesta demanda ara estan virant les seves posicions.

D'una altra banda, els sis dirigents encarregats de redactar la ponència marc que guiarà les discussions precongressuals tenen pràcticament acabat el text, que advoca per revisar la relació amb el PSOE, encara que sense decantar-se per una solució concreta, segons fonts coneixedors del text consultades per Efe.

Aquestes fonts insisteixen en què no hi haurà un pronunciament explícit a favor o en contra de la possibilitat que el PSC tingui un grup propi al Congrés dels Diputats, perquè per a això ja hi ha la fase d'esmenes i el propi congrés socialista.

Altres fonts afegeixen que sobre tot el document aporta valors i estratègies que ha de seguir el PSC per recuperar-se després dels mals resultats de les autonòmiques i de les municipals, però precisen que no proposa solucions concretes, perquè la ponència marc simplement té la missió de ser "un vehicle" per canalitzar la discussió precongressual.

En aquest context convuls a les files del PSC, dirigents de l'actual direcció del PSC preveuen reunir-se en els pròxims dies amb l'alcalde de Lleida (Segrià), Àngel Ros, per començar a sondejar quina postura pensa adoptar al congrés d'octubre.

Fonts del PSC asseguren que l'alcalde de Cornellà (Baix Llobregat), Antonio Balmón, i el secretari d'organització del PSC, José Zaragoza, són dos dels dirigents que podrien reunir-se amb Ros.

I és que, de moment, Ros ha criticat obertament que el PSC no es desmarqués del PSOE al Congrés pel Fons de Competitivitat, una postura que sintonitza amb les demandes dels crítics.

D'una altra banda, el 18 de juny és, ara per ara, la data més probable per celebrar el Consell Nacional en què es convocarà el congrés, previst per a finals d'octubre però encara sense data concreta, i s'obrirà la discussió formal sobre la ponència marc, que es remetrà a les agrupacions i federacions per a les esmenes.