L'informe que l'encara primer secretari del PSC, José Montilla, ha presentat al 12è congrés del partit per fer balanç de la seva gestió al capdavant de la formació ha quedat aprovat amb un 64,5% dels vots dels delegats acreditats. Un total de 438 socialistes han donat així suport al document que valora el conjunt de l'acció de l'executiva durant els darrers anys. Un 22,3% (151 vots) ha preferit votar en contra, i un 13,1% ha optat per l'abstenció, sumant així un 35,4 de vot de càstig. La votació, que ha estat secreta després de les peticions rebudes, s'ha fet després que una vintena de persones hagin intervingut al congrés ressaltant alguns dels errors que Montilla ha esmentat al seu informe.

Abans de la votació que ha donat per aprovat l'informe de gestió de la comissió executiva, Montilla ha volgut fer una darrera intervenció per agrair els comentaris i donar la raó, de forma majoritària, als que han criticat alguna part del seu pas per la primera secretaria. L'encara primer secretari ha volgut "reivindicar el sentit de la responsabilitat" i s'ha mostrar "segur que no repetirem en el futur els errors del passat i que farem un relleu de la millor manera possible". "Espero un relleu d'estils i de persones", ha dit. Per acabar, i amb un to de certa emotivitat, Montilla s'ha dirigit a la militància per dir que "segur que m'heu donat molt més del que jo pugui haver donat al partit i al país". Quasi un minut d'aplaudiments ha tancat la intervenció prèvia a la votació.

Mentre els delegats votaven, alguns dels col·lectius que havien reclamat la votació secreta han denunciat que el procés no estava sent del tot net, en considerar que suposava "una trampa" deixar les paperetes a la vista de tothom i no habilitar un espai per triar el vot més discretament.

Després de l'informe de gestió de Montilla s'han presentat i votat els del consell nacional del PSC, la comissió de control financer, la comissió de registre d'interessos i la comissió de garanties del partit. Tots quatre s'han aprovat per àmplies majories i votant a mà alçada.