Els Pressupostos de la Generalitat per al 2012 -els segons amb Artur Mas com a president- van tirar endavant ahir amb el vot a favor de CiU i de Joan Laporta (DC), l'abstenció del PP i el rebuig de la resta de formacions. La presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, va forçar el president català, Artur Mas, a exalçar de forma pública i notòria l'ajuda dels populars a la governabilitat i es va oferir a continuar al costat del Govern "amb lleialtat" si la seva prioritat segueix sent "sortir de la crisi"."Vostè ha escollit el soci amb el qual ha volgut aprovar les lleis més importants del país", va dir Sánchez-Camacho, que va assegurar que si el full de ruta del Govern se segueix centrant a buscar una sortida a la crisi, Mas podrà seguir comptant amb un PPC "amb lleialtat, serietat i responsabilitat". "I espero que així sigui també per part del Govern", va afegir Sánchez-Camacho, que va instar el president català a confessar-se en seu parlamentària: "Senyor president, digui la veritat i faci un reconeixement de la responsabilitat i de la lleialtat (del PPC) en moments de crisi".

Mentre en els escons de l'oposició s'escoltaven comentaris amb sorna sobre un suposat pacte de més profunditat, Mas, amb un mig somriure, va respondre: "De tot el que ha dit, em quedo amb una paraula, que per a mi és la més important: responsabilitat". "Vostès faran el seu discurs, nosaltres el nostre, cadascú posarà un accent, una nota de color, i és legítim que sigui així. Però la paraula clau és responsabilitat", va concloure.

La resta de grups de l'oposició van carregar contra l'executiu per no acceptar cap de les seves esmenes i pactar un altre cop amb el PP, i van rebutjar que es tractés d'una elecció forçosa per no poder elegir un altre soci sinó d'una decisió voluntària de CiU. Malgrat l'acord tancat la matinada d'aquest dimarts entre CiU i PP i els agraïments que es van creuar per la "responsabilitat" dels uns i dels altres durant la negociació, les dues formacions es van llançar també algun retret durant el debat.

Durant la seva intervenció, el diputat de CiU Antoni Fernández i Teixidó, va replicar al diputat popular recordant-li la pujada de l'IRPF per part del Govern de Mariano Rajoy, i, tot i reconèixer la seva influència en els comptes, va minimitzar l'efecte de les esmenes del PP, assenyalant que la base del pressupost respon al programa electoral de CiU.

Els pressupostos ascendeixen a 37.024 milions d'euros -dels quals gairebé 2.000 es destinaran al pagament d'interessos financers-, i persegueixen complir un objectiu de dèficit de l'1,3% del producte interior brut (PIB) de Catalunya.

La resta de partits de l'oposició van criticar l'acord tancat entre nacionalistes i populars, reprotxant al Govern que hagi optat "per la comoditat del seu pacte recurrent" defugint les propostes dels altres partits. "El problema no és amb qui pacten, sinó la contradicció que suposa que la CiU més nacionalista de la història pacti amb el PP més centralista de la història. El problema no és ni amb qui ni com pacten, sinó què pacten", va remarcar la diputada del PSC Rocío Martínez-Sampere, que va considerar consolidat el "tripartit de dretes" -CDC-UDC-PP-. El diputat d'ICV-EUiA Joan Boada va criticar que uns "fonamentalistes del dèficit" com l'actual Govern siguin incapaços de complir els seus objectius, i va assegurar que els pressupostos estaven abocats al fracàs per basar-se en previsions que no són realistes.

Des de les files d'ERC, el diputat Sergi de los Ríos va censurar que CiU no hagi accedit a introduir en el pressupost les alternatives que plantejaven els republicans i pel Grup Mixt, el líder de C's, Albert Rivera, va acusar CiU i PP de generar més crisi i apujar els impostos sense fomentar la recuperació, mentre que el diputat de SI Uriel Bertran va reclamar al Govern que abandoni "i deixi que ciutadans amb coratge puguin agafar els regnes del país".