L'assemblea Nacional Catalana s'ha constituït formalment aquest dissabte al migdia per fer "camí per tenir un estat propi" ha assegurat un dels conductors de l'acte Sergi López, que ha estat l'encarregat de "proclamar" l'ANC. Després de cinc hores d'assemblea per acceptar o rebutjar esmenes, com per exemple, han optat per descartar per majoria absoluta que l'ANC es pugui presentar mai en una convocatòria electoral. Després de rebre el suport de diverses personals, Aureli Argemí, Muriel Casals i Josep Maria Vila d'Abadal han posat punt i final a l'acte. Després de la manifestació del 10 de juliol, "ara independència", ha dit l'alcalde de Vic.

Els 3.000 membres de ple dret també han aprovat a mà alçada l'informe del secretariat i del consell permanent i han estipulat calendari per escollir nous òrgans. L'Assemblea ha rebutjat una esmena que introduïa l'opció de presentar-se en unes eleccions si es creia que aquesta era l'única i última possibilitat per aconseguir els objectius del col·lectiu

L'assemblea ha aprovat el full de ruta de l'entitat i també s'ha prorrogat el mandat de l'actual Secretariat i també del Consell Permanent. Així mateix s'ha aprovat també i convocat des d'avui el calendari electoral pel nomenament del secretarial nacional i territorial de cara el 31 de març. S'escolliran 75 membres; 50 pel territorial i 25 pel nacional.

Les persones proposades per firmar l'acte de constitució en nom de totes els assistents Ferran Requejo, Mossèn Dalmau, Salvador Cardús i Muriel Casals.

Abans de finalitzar l'acte de constitució, l'Assemblea ha rebut el suport públic de personalitats com l'exlehendakari Juan José Ibarretxe, Josep Guardiola, Jordi Pujol, Joaquim Maria Puyal, Jospe Maria Terricabras, Antoni Bassaso Xavier Rubert de Ventós.