El Tribunal Constitucional va declarar inconstitucionals una vintena de preceptes i Diverses Disposicions del segon Pla E que va aprovar el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero, perquè considera que va envair Competències de la Generalitat.

En la sentència, el ple de l'Alt Tribunal ha estimat parcialment el recurs d'inconstitucionalitat interposat pel Govern català contra el Reial Decret Llei del 2009 pel que es va crear el Fons Estatal per a l'Ocupació i la Sostenibilitat Local.

El Govern socialista pretenia injectar liquiditat a les arques municipals perquè aquestes invertissin en determinats Projectes i es dinamitzés així l'economia, per al qual va preveure la concessió de subvencions o ajudes condicionades a la realització d'actuacions que generessin ocupació.

L'executiu català va impugnar aquesta normativa perque centralitzava en Òrgans de l'Administració estatal l'administració, gestió, direcció i control del fons, cosa que vulnerava els Competències de la Generalitat previstes a l'Estatut autonòmic.