El president català en funcions, Artur Mas (CiU), i el líder d'ERC, Oriol Junqueras, van mantenir ahir una reunió de més d'una hora mentre dinaven junts per iniciar els contactes a fi de negociar el suport dels republicans al pròxim govern català, al qual rebutgen incorporar-se. Així ho van confirmar fonts de CiU i ERC, formació aquesta última que posa l'èmfasi en la negativa a entrar en l'Executiu català, encara que sí que donarà facilitats perquè Mas sigui investit president de la Generalitat. Els dos dirigents ja van mantenir dimarts una primera conversa telefònica, segons fonts de totes dues formacions.

Junqueras, a més, va mantenir posteriorment una conversa també telefònica amb el líder d'ICV-EUiA, Joan Herrera, per intercanviar impressions sobre el començament de les negociacions. Segons fonts d'ERC, Junqueras va traslladar a Mas la disposició del seu partit a facilitar la seva investidura com a president i la constitució del nou Govern, però sense entrar a formar-ne part, ja que Esquerra considera que el paper que li correspon ara mateix és el d'exercir una "oposició responsable" des de fora de l'Executiu.

Sense obstacles

Això no serà un obstacle, no obstant això, van assegurar les mateixes fonts, perquè ERC expressi la seva voluntat de "col·laborar" amb el govern de CiU i fins i tot garantir la seva "estabilitat" parlamentària, si aquest posa a sobre de la taula una "agenda nacional clara" que inclogui el referèndum d'autodeterminació i suavitza les mesures d'austeritat amb una política econòmica més "social". Sense saber com evolucionaran les converses entre les dues formacions, la direcció d'ERC vol transmetre a la formació que ha guanyat les eleccions i que té la responsabilitat de formar govern, CiU, que podrà comptar amb el seu suport i que serà un soci "lleial", si aquesta última manté els seus compromisos electorals.

Les converses CiU-ERC giraran entorn de quatre eixos: investidura, pressupostos, acció exterior i referèndum.A més, el president de la Generalitat en funcions i president de CiU, Artur Mas, va enviar una carta a la militància de CiU en la qual els garanteix que la consulta sobiranista es farà durant els pròxims quatre anys. "El dret a decidir té avui dia més força que mai al Parlament", va dir.

González vol ser consultat

D'altra banda, l'expresident del Govern, Felipe González va afirmar que vol que es compti amb la seva opinió i ser consultat si algú té la "temptació" de realitzar un referèndum independentista a Catalunya. "Si Catalunya i el País Basc tenen la temptació, la vocació de separar-se i trencar, el que jo dic és que a mi m'amputen una part de la meva identitat", va comentar González.