Els sindicats de la Funció Pública es van mostrar ahir indignats davant la confirmació per part del Govern que preveia mantenir el 2014 la supressió d'una paga extra als funcionaris catalans, una mesura contra la que van garantir que plantarien cara amb mobilitzacions. Fonts sindicals van explicar que, encara que temien l'anunci del Govern, la confirmació suposava portar els empleats públics "al límit" de la seva capacitat d'aguant, pel que auguraven que segurament les mobilitzacions al carrer adquiririen un to "més contundent" d'ara endavant. Dijous a la nit, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, que en els últims mesos ha assegurat que esperava que 2013 fora el últim any de retallades a Catalunya, va donar a entendre que el 2014 també preveu retallades de la despesa, entre ells mantenir la supressió del equivalent a una paga extra als empleats públics catalans.

"Crec que el que hem fet dos anys ho haurem de repetir tres", va assegurar Mas-Colell en al·lusió a la seva previsió de mantenir l'eliminació de l'extra també el 2014.

En un comunicat, la UGT de Catalunya va titllar de "nou robatori" l'anunci del conseller i va qualificar d'"inacceptable" la forma de comunicar aquesta notícia. "El govern català i els seus socis són i seran els responsables directes d'aquestes mesures i la UGT lluitarà per evitar aquest nou robatori", adverteix aquest sindicat en la nota. De la seva banda, el coordinador de l'Àrea Pública de CCOO de Catalunya, Xesús González, va considerar "un desvergonyiment que sense tenir pressupostos per a 2013 es permetin anunciar ja retallades per a 2014". "Haurien de deixar de fer barbaritats amb la paga i preocupar-se per obtenir més ingressos", va opinar González, que va proposar al Govern que rebaixés la factura dels edificis que ocupava en règim de lloguer, que elevés l'Impost de Successions a nivells anteriors a 2010 o bé que retallés en alts càrrecs i càrrecs de confiança.

El PSC i ICV-EUiA també van criticar que el Govern plantegi també l'any que ve la supressió de l'equivalent a una paga extra als funcionaris i que ho faci de forma "unilateral" i complint amb una política d'austeritat "injusta i inútil". En declaracions als mitjans al Parlament, el portaveu del PSC, Jaume Collboni, va denunciar que el Govern de CiU "es caracteritza en les polítiques de la funció pública per prendre decisions unilaterals, saltant-se tots els canals de participació, diàleg i concertació amb els agents del sector". A més, Collboni va criticar que l'executiu d'Artur Mas "faltés a la veritat" quan, fa unes quantes setmanes, no va confirmar que es faria la retallada de l'extra en ser preguntat per aquesta possibilitat en seu parlamentària arran de l'aparició d'un informe del Govern que contemplava aquest ajust. De la seva banda, el coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, va demanar a Mas-Colell que no fes de "ministre de finances grec" i que no cometés els mateixos errors que el govern hel·lè de retallar als empleats públics perquè, segons el seu parer, era una política "injusta i inútil" que no solucionava la crisi i perjudicava els ingressos públics, al reduir-se les cotitzacions. En una roda de premsa al Parlament juntament amb la diputada al Congrés Laia Ortiz, Herrera va explicar que havia estat aquesta setmana a Grècia en un congrés de la coalició d'esquerres Syriza.

Allà, el coordinador nacional d'ICV va constar que a Catalunya "s'estan seguint els mateixos passos" que Grècia en quant les retallades.