Davant d'una plaça de Catalunya plena a vessar, la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, va destacar el component històric de la Diada d'enguany. "Centenars de milers de persones" es van donar la mà des d'Alcanar fins al Pertús per reclamar la independència. Un fet que, per Forcadell no ha de passar inadvertit per al Govern. "L'any passat ens deien que davant situacions excepcionals calen decisions excepcionals. Ara diem que davant d'accions històriques calen decisions històriques", va exclamar en el discurs que va posar punt i final a la mobilització. Per a l'ANC, aquestes decisions històriques són "convocar la consulta i actuar d'acord amb els resultats" i, en cap cas, esperar al 2016.

Dies després de la manifestació de l'Onze de Setembre del 2012 a Barcelona, Artur Mas va convocar eleccions com a resposta a dos esdeveniments: la negativa de l'Estat a negociar el pacte fiscal -la seva principal promesa electoral- i el clam ciutadà pel dret a decidir. Aleshores, el president de la Generalitat, va justificar la convocatòria electoral perquè "davant de situacions excepcionals calen decisions excepcionals". Carme Forcadell va actualitzar la frase del president un any després. El clam per la independència i per la convocatòria de la consulta que es va viure arreu de Catalunya, fa que l'ANC reclami la convocatòria, el 2014, del referèndum.

"Demanem a les nostres institucions que compleixin amb la declaració de sobirania del passat 23 de gener. Que convoquin la consulta sense dilacions ni pèrdues de temps que només perjudiquen el nostre poble, especialment els més desafavorits", va exclamar una emocionada Carme Forcadell durant el discurs de cloenda de la Via Catalana. Forcadell va reclamar que, en cap cas, s'arribi al 2016 sense que el poble s'hagi pogut expressar. Per això, si l'Estat impossibilita la convocatòria d'una consulta a Catalunya, l'ANC acceptarà qualsevol altre via per declarar la independència, "però ara, no el 2016".

Per la presidenta de l'Assemblea, la cruïlla històrica en què se situa Catalunya té dos possibles camins: "o bé sotmetre'ns a la centralització de l'Estat espanyol i desaparèixer com a poble o bé la independència". Per això, "el poble de Catalunya ha sortit al carrer com va fer en la passada Diada". Segons Forcadell, el Principat necessita "posar fi a l'escanyament econòmic i cultural" que pateix per part de Madrid, i construir un estat que defensi "els interessos, els drets i la dignitat" dels catalans.

"Volem que l'any 2014, el tricentenari de la nostra derrota, es converteixi en el primer any de la nostra llibertat", va exclamar Forcadell davant dels aplaudiments dels milers de ciutadans presents en el tram de cadena humana que ha passat per la plaça de Catalunya.

"No volem ni podem esperar. La independència és possible, és viable i és necessària. Necessitem que els polítics es comprometin a convocar la consulta amb una pregunta clara que permeti una resposta clara", va insistir.