El vicesecretari general de Coordinació Institucional de CDC, Lluís Corominas, dubta que Unió defensi el no a la independència en el segon apartat de la consulta, i creu que si els democratacristians optessin finalment per donar llibertat de vot, això no seria incompatible amb què CiU continués presentant-se unida a les eleccions. Després de remarcar que "UDC és sobirana i decidirà allò que cregui oportú", va dir que espera poder arribar a una posició "comuna".

El vicesecretari general de Coordinació Institucional de Convergència va apel·lar a la història i va recordar que CDC i UDC s'han presentat juntes durant 35 anys i han guanyat totes les eleccions, el que li fa pensar que CiU tindrà finalment la mateixa posició pel que fa a la resposta de la pregunta doble de la consulta. "UDC és sobirana i pot decidir quina posició té, però aspirem a què aquesta posició sigui la mateixa", va argumentar. Si CDC ja va avançar des del primer dia que la seva aposta era per votar a favor dels dos apartats de la pregunta va ser, va continuar, perquè tenia "molt clara" la seva posició, i des de llavors treballa en el si de la federació perquè aquesta postura sigui "comuna".

Ara bé, en la hipòtesi que això no fos així, el convergent va venir a descartar que el seu soci optés per defensar el vot en contra de la independència. "En cas que la posició fos diferent, dubto que UDC plantés un no a la segona pregunta", va dir. Si optessin per un altre tipus de solució, com podria ser donar llibertat de vot, va apuntar que això no era incompatible amb el manteniment de CiU.

L'actitud de l'Estat

El dirigent de CDC va pronosticar que l'actitud de l'Estat en els pròxims mesos acabaria "determinant molt" la decisió final d'UDC, ja que el mateix Josep Antoni Duran i Lleida, líder dels democratacristians, va reconèixer en un article que si l'Estat no oferia cap alternativa, l'abocaria a l'independentisme. "Els fets forçaran que anem conjuntament", va augurar Corominas. El mateix va dir pel que fa a ICV-EUiA. A parer seu, si el govern espanyol continuava amb el seu "no permanent", provocaria una posició conjunta a favor de la independència, i no només de CiU, sinó de la resta de partits que han pactat data i pregunta. La campanya de CDC pel triple sí (sí a la consulta, a l'Estat i a la independència) començarà el pròxim 18 de gener en un gran acte al Palau de Congressos.