17 de gener de 2014
17.01.2014

Mas rep el president de Llombardia i dirigent de la Lliga Nord

Tot i les crítiques de l'oposició que titlen Maroni de «xenòfob», Duran defensa la reunió

17.01.2014 | 21:02
Mas i Maroni
Play
Mas rep el president de Llombardia i dirigent de la Lliga Nord

El president català, Artur Mas, ha rebut avui al Palau de la Generalitat al dirigent de la Lliga Nord i president de la regió italiana de Lombardía, Roberto Maroni, tot i les crítiques de l'oposició en considerar que aquest polític italià és un "xenòfob".

La trobada estava fixada a les 13.00 hores en el programa de Maroni a Barcelona, publicat en la pàgina web de la regió de Lombardía, però no apareixia a l'agenda pública d'Artur Mas ni el servei de premsa de la Generalitat l'ha confirmat per endavant.

La Generalitat, a diferència del que fa en la majoria de trobades institucionals del president, avui no ha donat accés als mitjans gràfics a la reunió amb Maroni, un polític que en ocasions ha manifestat posicionaments extremistes.

Això no obstant, la reunió ha transcendit perquè les càmeres han captat Maroni, número dos de la Lliga Nord, sortint del Palau de la Generalitat per la porta principal.

Finalment, la Generalitat ha informat de la reunió a posteriori en un comunicat de premsa en el qual subratlla que era una "visita privada" de Maroni a Mas, ja que el polític italià és president de la Lombardía i de l'associació europea Quatre Motors (Roine-Alps, Lombardía, Catalunya i Baden-Württemberg) que va impulsar la Generalitat.

El govern català ha remarcat que la reunió s'ha produït a petició del president llombard, que ha visitat Barcelona durant dos dies, ahir i avui, convidat per la Cambra de Comerç Italiana a la capital catalana, essencialment per promocionar l'Expo universal de Milà de 2015.

Mas i Maroni han parlat de les prioritats de la presidència llombarda de la xarxa dels Quatre Motors, la iniciativa llombarda en matèria de seguretat alimentària i sobre l'Expo universal de Milà el 2015, amb el lema "Alimentar el món, energies per a la vida", l'esdeveniment italià de més projecció internacional els anys vinents.

Segons la Generalitat, Mas ha explicat a Maroni -que propugna la independència del nord d'Itàlia- que Catalunya és "un país orgullós de ser europeu i que ho continuarà sent independentment del que passi amb el seu estatus polític" i que la continuïtat de Catalunya a l'euro està "fora de tota qüestió".

De la seva banda, Maroni ha explicat als mitjans després de sortir de la reunió que ha acudit a la Generalitat com a president de Lombardía en una visita "institucional" i que a la reunió ha parlat amb Mas de les relacions entre les dues regions, del desenvolupament de la xarxa Quatre Motors i de l'Expo de Milà de 2015.

Sobre aquest últim punt, el president llombard ha traslladat a Mas la disponibilitat de la Lombardía per oferir a Catalunya un espai en l'Expo.

Després de la reunió, ICV ha avançat avui que demanarà responsabilitats a la Generalitat per la trobada del líder de CiU amb el número dos de la Lliga Nord, que és "conegut per les seves actituds racistes i xenòfobes".

PSC, CUP i diverses entitats socials, com Sos Racisme, han criticat també que Mas es reuneixi amb un dirigent que consideren "xenòfob".

En canvi, el secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, ha defensat la reunió al·legant que, per la seva condició de president català, Mas ha de rebre a un president d'una regió europea que ve a Barcelona independentment de les diferències ideològiques.

En la seva visita a Barcelona, Maroni s'ha vist també amb el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, en una reunió "institucional" en la que han parlat de "temes agrícoles comuns", han assenyalat a Efe fonts de la conselleria, que han puntualitzat que el conseller ha tractat principalment els assumptes amb el titular d 'Agricultura de la Lombardía, Gianni Fava.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema