El president de la Generalitat, Artur Mas, publica avui un article en el diari italià "La Repubblica" en què escriu que "en cap cas el moviment sobiranista català és l'expressió d'un nacionalisme ètnic, victimista i antiespanyol".

L'article, difós també avui pel servei de premsa de la Generalitat, apareix l'endemà que Mas rebés al Palau de la Generalitat el dirigent de la Lliga Nord i president de la regió italiana de Llombardia, Roberto Maroni, recepció que ha estat criticada per partits de l'oposició en considerar que aquest polític italià és un "xenòfob".

En el seu escrit en "La Repubblica", Mas indica que en l'actualitat "Catalunya és notícia" des que el 2010 "ha iniciat el camí per consultar els seus ciutadans, per primer cop, si volen esdevenir un Estat d'Europa. Un procés democràtic, pacífic i que no vol excloure ningú".

Amb aquesta proposta, indica Artur Mas "no es vol atacar a Espanya, volem simplement votar per decidir el nostre futur. El moviment per la sobirania nacional catalana no té res contra els ciutadans espanyols".

"El problema -assegura Mas- és amb els poders de l'Estat espanyol, perquè contra la societat catalana hi ha, a més de la falta de reconeixement, un tracte injust i lesiu. Som una nació d'Europa, som europeus, ho volem continuar sent i ho volem expressar votant".

"En cap cas el moviment sobiranista català és expressió d'un nacionalisme ètnic, victimista i antiespanyol. El catalanisme sempre ha estat cívic, un factor de modernització i obertura en una Espanya tradicionalment tancada", afegeix el president català.

En aquest sentit, recorda que l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, fundador de CDC i "empresonat durant el franquisme" és autor de la definició: "és català qui viu i treballa a Catalunya i en vol ser".

Afegeix Mas que "a la cadena humana que l'11 de setembre passat va reunir 2 milions de persones s'hi parlaven moltes llengües: català, castellà, i també àrab i romanès. Catalunya és una terra on el que compta realment no és el propi origen, sinó el destí que es busca".

El president de la Generalitat recorda que els governs encapçalats per CDC "van decidir donar cobertura sanitària pública a tots els immigrants" i que el seu predecessor en la Generalitat, José Montilla, "va néixer a Andalusia, al sud d'Espanya".

A més, escriu que experts internacionals situen el cas català entre els moviments nacionals "molt diferents i allunyats dels nacionalismes ètnics, excloents i agressius, basats en el 'jus sanguinis' (dret de sang)".

Acaba amb les paraules d'un alcalde d'un petit poble català que és militant del seu partit, Fermí Santamaria, nascut a Cadis i que va emigrar a Catalunya als 18 anys i que sempre explica el que li va dir la seva mare en marxar: "No t'oblidis mai de la terra que t'ha vist néixer, però treballa i lluita per la que et veurà créixer", després del que Mas conclou: "Això és Catalunya".