Catalunya rebrà aquest 2014 un total de 302.826 euros del Ministeri d'Agricultura per la instal·lació d'una trentena de calderes de biomassa en zones rurals, ja sigui per iniciativa pública o privada. Amb la idea de fomentar una economia sostenible, l'Estat pagarà 7,10 euros per tona de C02 que es deixaran d'emetre al medi ambient de manera que la previsió és que s'aconsegueixi una reducció de més de 42.000 tones. El projecte està promogut i coordinat des de l'Associació Leader Ripollès Ges Bisaura, que és el segon any que hi participa. Per primer cop, però, també s'hi han acollit 5 Grups d'Acció Local més corresponents a la Cerdanya, Catalunya Central, Alt Urgell, Conca de Barberà i Garrotxa.

El projecte BM-Rural, promogut per l'Associació Leader Ripollès Ges Bisaura juntament amb 5 Grups Leader més i el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), és un dels 49 projectes de tot l'Estat seleccionat d'entre un total de 190 rebuts. La convocatòria s'ha fet a través de Projectes Clima del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA) 2013.

Els Projectes Clima, promoguts a través del Fons de Carboni per una Economia Sostenible, estan concebuts per anar cap a un model productiu baix en carboni. El Fons de Carboni per una Economia Sostenible és un instrument de finançament climàtic que es concep amb l'objectiu de reorientar l'activitat econòmica cap a models baixos en carboni al mateix temps que es contribueix al compliment dels objectius internacionals assumits per Espanya en matèria de reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle.

Com a primer pas, en la convocatòria 2012 es va acordar adquirir les reduccions generades per 37 projectes Clima, que evitaran l'emissió de més de 800.000 tones de CO2 equivalent a l'atmosfera entre 2013 i 2017 i en la convocatòria 2013 les emissions de 49 projectes.

Més enllà del Ripollès

El projecte BM-Rural és una ampliació del projecte atorgat l'any 2012 al Grup coordinador, on només es comprava les emissions del territori del Ripollès i del Ges Bisaura. D'aquesta manera, ara el Ministeri d'Agricultura també adquirirà les emissions de carboni dels territoris rurals de la part est de Catalunya.

Així, des del projecte BM-Rural es vol estimular la instal·lació de calderes de biomassa al territori, tant en el sector públic com en el sector privat. És per això que aquesta iniciativa implicarà que qualsevol particular o empresa, privada o pública, d'aquests territoris rurals que vulgui instal·lar una caldera de biomassa percebi 7,10 euros per tona de carboni que hagi deixat d'emetre. Considerant que s'estima una reducció total d'emissions, entre BM-Rural i ENFO-CO2, de 42.651,60 tones de CO2, es revertirà fins a 302.826,36 euros en els àmbits territorials que participen en el projecte. La condició per participar-hi és que la caldera s'hagi instal·lat amb data posterior a l'1 de gener del 2014.

Des dels Grups Leader s'establirà un protocol de priorització de calderes, en cas que la demanda d'accés als fons sigui superior a la prevista. Segons explica el president del Consell Comarcal del Ripollès, Miquel Rovira, la previsió és que en total s'instal·lin una trentena de calderes, de les quals 10 estaran a la zona del Ripollès que se sumaran a les 8 que es van instal·lar l'any passat en l'anterior convocatòria.

La signatura del contracte de compra d'emissions de carboni va tenir lloc el 28 de febrer a la seu del MAGRAMA entre el Fons de Carboni per una economia Sostenible (FES-CO2) i l'Associació Leader Ripollès Ges Bisaura, en un acte que va començar amb la signatura dels contractes, a la qual va seguir la presentació pública dels 49 projectes Clima.

Què suposa participar en el projecte?

Acollir-se al projecte Clima no solament suposa percebre 7,10 euros per tona de CO2 que no s'ha emès en comparació amb les emissions de la caldera d'origen, sinó que alhora suposa un seguiment gratuït dels consums de biomassa fins a 31 de desembre de 2019 i una verificació anual de les emissions de la caldera de biomassa.

Els altres grups Leader participants en el projecte són Associació per al Desenvolupament Rural de la Catalunya Central, Associació per al DRI de la zona Nord-Oriental de Catalunya, Consorci de Desenvolupament Alt Camp, Conca de Barberà i Anoia, Consorci Alt Urgell - Cerdanya, i Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central.