Una jornada més pròpia d'una festivitat. Aquesta va ser la tònica del 9-N al conjunt de les comarques gironines. Excepte uns incidents puntuals, el procés participatiu es va viure amb normalitat i amb ganes de votar. Les llargues cues que es van produir, sobretot fins al migdia, als diferents locals de participació van protagonitzar gran part de les imatges del 9-N. De fet, el temps d'espera no va ser cap motiu de queixa per part dels participants, que en tot moment van mostrar comprensió per als milers de voluntaris que assumien la logística del procés.

A l'Institut Santiago Sobrequés de Girona, durant els primers minuts de la votació es va registrar un col·lapse a una mesa perquè hi va haver un problema amb el portàtil per introduir les dades dels votants. Tot i això, poc després de les nou del matí es va solucionar l'incident. Malgrat que la fila per participar va arribar a l'exterior del recinte del centre educatiu en diferents ocasions -de les nou a les deu del matí i de les onze fins a la una del migdia-, la gent no havia de fer gaire més que 10 minuts de cua per poder votar.

Tot i que pot semblar un tòpic, el Sobrequés es va omplir de gent de totes les edats. Joves que van decidir matinar o votar abans d'anar a dormir, pares i mares amb fills i cotxets, gent gran... Hi va haver pluralitat en edats i també en nacionalitats. Persones d'origen marroquí, indi i rus, entre d'altres, van voler participar en el 9-N. Ara bé, no tot el desenvolupament del procés va ser del tot plàcid, perquè alguns ciutadans es van trobar amb l'inconvenient de no poder votar.

Per exemple, al Sobrequés, una dona d'edat avançada es va quedar sense la possibilitat de participar, perquè l'adreça que apareix al seu DNI és Llambilles, malgrat que ella es troba empadronada a Girona. A més, un altre dels incidents que es va registrar va ser que -en pocs casos- no coincidien totes les dades que els voluntaris introduïen al sistema informàtic. El formulari es validava amb l'adreça del DNI, el primer cognom del votant i el número del document d'identificació. Tot i haver d'introduir totes aquestes dades, a les primeres hores de votació les meses del Sobrequés van atendre, de mitjana, pràcticament una persona per minut. En els casos de les persones que ahir no van poder votar, l'organització va instar els afectats a anar a la Delegació del Govern català a Girona els propers dies i així poder participar al procés del 9-N.

"Mai havia vist tanta gent fent cua per anar a votar". Així declarava un veí de mitjana edat mentre esperava torn per entrar al gimnàs de l'institut Jaume Vicens Vives de Girona. Encara li faltava més de mitja hora per entrar però no estava ni impacient ni fatigat. "Estic emocionat", va dir assenyalant el reguizell de gent que tenia al davant, com si fos evident que el sentiment que planejava sobre els caps dels centenars de veïns que anaven davant seu era el mateix. Més endavant, un altre veí ho confirma. Portava una samarreta del Barça -la de la senyera- i feia fotos a la gentada amb el seu telèfon. Va assegurar que és "acollonant" tot el que està passant mentre envia per Whatsapp la instantània que acaba de prendre.

Els gimnasos i les aules dels instituts habilitades per situar les meses eren un formiguer de gent que buscava el seu lloc per votar amb l'ajut d'uns voluntaris que es multiplicaven per poder atendre a tothom. Pares amb fills, gent gran i joves de totes les edats i condicions van anar passant per les urnes, i molts d'ells van aprofitar per immortalitzar el moment i penjar-lo a les xarxes socials. Fins i tot algunes famílies portaven el gos amb ells, això sí, ben engalanat amb l'estelada.

Tot i que la consulta d'ahir no és vinculant i ha estat rebutjada pel Govern central, el sentir general dels milers de gironins que es van acostar fins a les urnes a votar és que el 9-N sí que tindrà conseqüències. La veïna Pepita Ansaldo, per exemple, creu que hi haurà un abans i un després d'aquest dia, i que les votacions "s'han de notar".