El trànsit de camions per la frontera amb França s'ha reobert a dos quarts de sis de la tarda, després de sis hores de restriccions a causa de la tramuntanada. Les autoritats franceses han prohibit aquest matí el pas de camions i tràilers per l'A-9 per evitar accidents a causa del fort vent que bufa a l'Alt Empordà i la Catalunya Nord, una tramuntanada que ha deixat cops de fins a 173 quilòmetres per hora a Portbou. Durant sis hores, els Mossos han anat desviant els camions, tràilers i remolcs fins a diversos aparcaments habilitats a La Jonquera -on han estacionat uns 1.500 camions- i al polígon de Vilamalla. Unes aturades que han causat restriccions, cues i caos en aquests punts de l'Alt Empordà.

Des de primera hora d'aquest matí de dijous, la forta tramuntanada que bufa a l'Alt Empordà i a la Catalunya Nord ha causat estralls a les carreteres i diverses línies de tren com la R3, entre Ripoll i Puigcerdà, o la R11, des de Girona fins a Figueres o des de la capital de l'Alt Empordà fins a Portbou, que han hagut de ser interrompudes durant unes hores a causa de les ratxes de vent que superaven de llarg els 120 quilòmetres per hora.

A dos quarts de tres d'aquesta tarda, el servei ferroviari entre el Ripollès i la Cerdanya s'ha pogut normalitzar i cinc minuts abans de les cinc de la tarda també s'ha fet el mateix amb el trajecte entre Girona i Figueres. Durant aquesta estona, Renfe ha ofert un servei alternatiu per carretera tot i que els viatgers han hagut de superar tota mena d'entrebancs per poder continuar el seu trajecte.

La gran majoria d'ells, aturats a Girona, es queixaven de manca d'informació i canvis d'última hora que han encès els ànims provocant indignació entre els viatgers. Paral·lelament, a les 18.45 d'aquesta tarda, Renfe ha anunciat el restabliment de la circulació ferroviària de les línies R11 i RG1 entre Figueres i Portbou. Una línia que s'ha tallat des de primera hora del matí i que ha estat la última en restablir-se.

Pel que fa a les carreteres gironines, l'episodi de fort vent també ha causat incidències en el trànsit als dos extrems de Catalunya. A les comarques gironines, des de primera hora del matí, les autoritats franceses han prohibit el pas de camions, vehicles articulats, tràilers o remolcs per l'autopista A9, que creua el Departament dels Pirineus Orientals afectament també el tram de l'AP-7 fins a la frontera. Aquesta prohibició, que ha entrat en vigor a quarts d'onze, ha afectat els camions de més de 7,5 tones, els vehicles articulats i els remolcs. Al mateix temps, s'ha limitat a 110 quilòmetres per hora la velocitat màxima a què els cotxes podien circular per aquesta via.

En principi, estava previst que la restricció es mantingués fins a la sis de la tarda, quan l'episodi de vent comencés a remetre. No obstant això, a dos quarts de sis de la tarda, unes sis hores més tard de l'inici de la prohibició, s'ha reobert el pas per la frontera en direcció Narbona. Durant tot aquest temps, els Mossos d'Esquadra han hagut de desviar els camions que circulaven per l'AP-7 en sentit nord per la sortida 2 i fer-los aparcar ens els pàrquings habilitats de La Jonquera. Al cap de poques hores, al voltant de les cinc de la tarda, ja hi havia 1.500 camions aparcats en aquests pàrquings, el que suposa el 90% de la seva capacitat. Davant d'això i per motius de seguretat, els agents han començat a desviar els nous vehicles que arribaven per la sortida 4, cap diversos aparcaments habilitats al polígon de Vilamalla.

En total, només unes desenes de camions han hagut d'estacionar en aquet municipi de la comarca de l'Alt Empordà ja que, a dos quarts de sis de la tarda, les autoritats franceses han donat llum verda i els vehicles han pogut tornar a circular gradualment per l'autopista i continuar el seu camí cap a França. La reobertura de la circulació no ha causat grans retencions. En un primer moment s'ha registrat circulació densa a l'AP-7 i entre les dues entrades a l'autopista per on s'havien desviat els camions. No obstant això, al cap de pocs minuts ja s'ha anat normalitzant el trànsit tot i que els vehicles avançaven amb lentitud. En concret, a les set de la tarda encara hi havia 3,5 quilòmetres de lentitud a l'AP-7 a la Jonquera en direcció a la frontera. A més, una part dels camioners han decidit passar la nit a La Jonquera i Vilamalla, i reprendre el camí demà, un cop hagi passat tot l'episodi de vent.

Aquesta restricció ha causat retencions, cues, caos a les carreteres i indignació entre els camioners que han hagut d'aparcar els seus vehicles i asseure's a esperar. No obstant això, la tramuntanada també ha provocat altres afectacions viàries arreu de les comarques gironines. En concret, des de primera hora del matí, els agents han tallat la carretera N-260 de Portbou en direcció a França. De moment, els agents no tenen previst reobrir el trànsit per aquest municipi on s'han registrat cops de vent de fins a 173 quilòmetres per hora.

Tot i la forta tramuntanada, el Servei Català de Trànsit ha informat que només s'han registrat dos accidents a causa del vent, tots ells a primera hora d'aquest matí, abans que es produïssin els talls de circulació. D'una banda, a l'N-260, ja en territori francès, una autocaravana ha bolcat i a l'A9, un camió que portava llaunes de beguda i que circulava en sentit cap a la frontera, ha bocat a quarts de deu, a prop de Perpinyà.

Els Bombers fan una vuitantena de sortides

Fins a les set de la tarda, els Bombers han realitzat 76 sortides arreu de les comarques gironines a causa dels forts cops de vent. En concret, 54 serveis a l'Alt Empordà, 13 al Baix Empordà, 8 al Ripollès i 1 a la comarca de la Selva. La gran majoria de les sortides s'han realitzat entre les 10 i les 14 hores d'aquest dijous i el 80% d'ells eren per arbres caiguts a la via pública o elements del mobiliari urbà com planxes d'alumini, envans pluvials, rètols publicitaris o barrets de xemeneies que s'havien mogut, desplaçat o desprès a causa del vent.

Les tramuntanada també ha provocat caigudes d'antenes, dipòsits d'aigua o fet moure elements que han impactant a diverses finestres. Des dels Bombers de la Generalitat han informat que no s'ha produït cap accident greu a causa del vent. Només una dona de 47 anys ha resultat ferida lleu a l'Escala quan un rètol publicitari li ha caigut al cap mentre caminava pel carrer. La víctima, que ha resultat molt lleu, ha estat traslladada en ambulància al CAP. A Llançà, a l'Alt Empordà, una tanca d'obra ha volat empesa pel vent i ha impactat contra tres cotxes i una motocicleta que estaven aparcats al carrer, sense ferits. En aquest municipi, el vent també ha fet caure un arbre que ha rebentat una canonada d'aigua.

A Palafrugell, els forts cops de vent han tirat a terra cinc metres d'un mur de pedra de 15 metres d'un habitatge. Els fragments han causat algun desperfecte a diversos vehicles que estaven aparcats per la zona. Finalment, a Torroella de Montgrí, la tramuntana ha aixecat el sostre del pavelló poliesportiu fent volar la tela asfàltica. Al Ripollès, la ventada també ha afectat el subministrament elèctric a la Vall de Camprodon i ha fet caure arbres, alguns dels quals han causat desperfectes a cotxes aparcats a la via pública.

L'N-260 a Portbou, tallada

La restricció de circulació per l'AP-7 no és l'única afectació viària que ha provocat la tramuntanada. A Portbou s'ha tallat l'N-260 per anar cap a França. De fet, en aquest municipi s'han arribat a registrar cops de vent de fins a 173 quilòmetres per hora. En aquesta carretera, tot i que ja en territori francès, hi ha bolcat una autocaravana a conseqüència del fort vent.

Els Bombers han fet fins al migdia 25 sortides al Ripollès i l'Empordà arran de l'episodi de ventades. Bàsicament, la majoria han estat per retirar arbres caiguts, sanejar façanes on hi havia perill de despreniments o netejar alguna via. A part d'això, la benzinera de Vilamacolum (Alt Empordà) ha tancat, perquè unes planxes del teulat corrien risc de desprendre's i caure.

25 avisos al Ripollès i a l'Empordà pel fort vent

Els Bombers de la Generalitat han rebut durant aquest matí 25 avisos al Ripollès i a l'Empordà a causa del fort vent. Les sortides han servit sobretot per retirar branques i arbres caigudes i fer sanejaments de façanes. No s'han produït incidències destacables. Només a la N-260 ha bolcat una caravana i l'accident ha provocat un ferit lleu. El vehicle ha bolcat a tocar de Portbou, al vessant francès. També a Vilamacolum, a l'Alt Empordà, s'ha hagut de tancar una gasolinera pel perill d'unes planxes que estan a punt de caure. També a Vilamacolum, a l'Alt Empordà, s'ha hagut de tancar una gasolinera pel perill d'unes planxes que estan a punt de caure.